Hlavní obsah
Sport

Skupina Ligy mistrů pro vítěze ligy? Za pár let to může být realita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0/Markos90

Při pohledu na tabulku koeficientu se nejednomu fanouškovi českého fotbalu muselo ve čtvrtek dobře usínat. České týmy letos uhrály už 7,25 bodu, což jim dává fantastický základ do další pětiletky.

Článek

Obrovskou zásluhu na tom mají hlavně fotbalisté Plzně, kteří sami nahráli už téměř čtyři body. Všechno, ale mohlo být úplně jinak, kdyby Koubkovi svěřenci neurvali výhru v Dritě. České týmy by místo současného třináctého okupovaly chvost první dvacítky, v níž je situace až nevídaně vyrovnaná.

Na úvod si připomeňme, že letos se hraje o nasazení pro pohárový ročník 2025/26. V příští sezoně budou mít naše týmy v pohárech pět týmů a dva v Lize mistrů, za což mohou děkovat hlavně Lechu Poznaň, jenž dokázal udolat Bodø/Glimt, čímž udržel Nory o setinky bodů za Českem. Letos už je patnáctka téměř zajištěna, ale české kluby mohou koukat ještě výše, nicméně vytoužená desítka znamenající přímou účast v Champions League je daleko. Tedy prozatím daleko. Výhled na příští rok totiž vypadá ještě mnohem zajímavěji.

Co jednotlivá umístění přináší?

Nejprve se v rychlosti podívejme, jaké posuny jednotlivé pozice zajišťují. Jako klíčové se jeví hlavně desáté a patnácté místo.

15. místo - pět týmů v Evropě, dva týmy z předkolech Ligy mistrů

14. místo - mistr ve čtvrtém předkole Ligy mistrů

12. místo - dva týmy v předkolech Evropské ligy

10. místo - mistr přímo v základní části Ligy mistrů

Jak se boduje?

Výhra = 2 body

Remíza = 1 bod

První a druhé místo ve skupině LM = 4 body

První místo ve skupině EL = 4 body

Druhé místo ve skupině EL = 2 body

První místo ve skupině KL = 2 body (Plzeň už má připsáno)

Druhé místo ve skupině KL = 1 bod

Každá země pak dělí body počtem účastníků v pohárech (u nás jsou to čtyři).

Letošní české vyhlídky

Nejprve se zaměřme na situaci pro následující ročník. České týmy mají momentálně v pětiletce nahráno 29,800 bodu. Plzeň i Slavii čekají utkání s papírově slabšími soupeři. Sešívaní sice mohou ještě v případě kardinálního selhání spadnout i Konferenční ligy, ale mnohem pravděpodobněji se jeví boj s AS Řím o první postupové místo. Pokud by oba týmy už nezaváhaly, rozhodne o postupujícím skóre, které mají Pražané o 3 góly lepší.

Komplikovanější je situace v případě Sparty. U té se postup v EL jeví spíše jako utopie a už jej nemá ve vlastních rukou. Na druhou stranu, pokud sparťané neprohrají na Kypru, minimálně třetí místo znamenající pokračování v Konferenční lize by si snad zajistit mohli. To je sice bez bonusů, ale s velkou šancí ubojovat další body zde. Nemá cenu nyní predikovat, kolik bodů letos české mančafty získají, ale reálná je klidně i desítka, který by jim vytvořila vynikající základ pro budoucí ročníky.

Tabulka od desátého místa (v závorce počet týmů ve hře)

10. Skotsko 33,250 (3)

11. Rakousko 31,400 (3)

12. Švýcarsko 31,175 (3)

13. Česko 29,800 (3)

14. Dánsko 28,950 (2)

15. Norsko 28,875 (2)

16. Srbsko 27,775 (3)

17. Ukrajina 27,000 (2)

18. Izrael 26,875 (2)

19. Řecko 26,525 (4)

Náskok na šestnácté místo je tedy více než dva body, ale nejvíce by měl Čechy zajímat náskok na Řecko, které ještě může teoreticky dotírat.

Situace jednotlivých zemí

Skotsko

Tady je škoda, že si Sparta nedokázala ,trochu lépe poradit v dvojzápase s Rangers. Skotsko je sice 3,5 bodu daleko, ale Aberdeen s Celticem se do jarní pohárové části nepodívají. Jediným celkem, který bude poté získávat body, je Rangers.

Rakousko

Našim jižním sousedům se letos stejně jako Skotům moc nedaří, když si připsali jen 3,6 bodu. LASK je v Evropské lize na pokraji vyřazení a Sturm pravděpodobně půjde z třetího fleku do Konferenční ligy. U Salzburgu to vypadá na jaro v Evropské lize, ale bonusy si Rakušané žádné nepřipíšou a můžou být už letos hratelní. Navíc se jeví jako hlavní soupeř do příští sezony.

Švýcarsko

Týmy ze země helvétského kříže jsou už na pomyslný dostřel a bylo by dobré, kdyby Slavia doma zdolala Servette. Zde je velká škoda obratu švýcarských hráčů na půdě Tiraspolu, protože ženevský tým pravděpodobně bude mít možnost sbírat body v Konferenční lize. Young Boys se v nejvyšší evropské soutěži pere o třetí místo ve skupině s bělehradskou Crvenou Zvezdou a v zájmu českých týmů by mělo být fandění Srbům. Naopak pozice Lugana ve skupině je zapeklitá a na postup to nevypadá.

Dánsko

Jak Dánové, tak i Norové, se zatím drží Čechů jako klíšťata. Nordsjælland si trochu zkomplikoval pozici nerozhodným výsledkem s Trnavou a v Konferenční lize se popere o postup v přímém souboji s Ludogortsem. Koeficientu seveřanů naopak pomáhají překvapivé výsledky Kodaně v Lize mistrů. Ta nyní šokujícím způsobem zdolala Manchester United a může se porvat o druhé místo ve skupině. Stejně tak ale může skončit čtvrtá, o čemž se rozhodne v utkáních na půdě Bayernu a doma s Galatasarayem.

Norsko

I další vikingský národ zatím kouká Čechům na záda. Norské týmy strašidelně začaly, ale jak Molde, tak Bodø/Glimt své poslední dva zápasy zvládli bez ztráty kytičky a s velkou pravděpodobností půjdou oba do jara. Bodø nejspíše čeká předkolo Konferenční ligy a Molde se porve s Karabachem o to, kdo půjde do předkola Evropské ligy a kdo zamíří o soutěž níže.

Srbsko

Ztráta Srbů je sice relativně malá, ale letos zažívají tristní ročník (pouhého 1,4 bodu) a šance týmů na postup do jarní fáze jsou vesměs malé.

Ukrajina

Ani válkou postižené zemi se letos příliš nedaří. Šachťar se sice do jara podívá a je otázkou, zda to bude přímo v Champions League nebo o patro níže. Nicméně Ukrajinci by potřebovali pomoc i od Luhansku, který si ale v Konferenční lize zkomplikoval pozice domácí prohrou s Maccabi Tel Aviv.

Izrael

Ani zde není třeba mít strach z útoku na česká místa. Haifa má zatím ve skupině EL pouhých bod a Maccabi Tel Aviv koeficient samo neutáhne.

Řecko

Naopak zde je třeba se mít na pozoru. Všechny čtyři řecké týmy míří neohroženě do jarní části Konferenční ligy. Panathinaikos, AEK a Olympiakos z třetího místa ve skupinách prostřední evropské soutěže. PAOK se pak pere o první místo ve skupině Konferenční ligy s Frankfurtem. Přece jen čtyři bodující týmy (z pěti) už skýtají jisté nebezpečí. Zvlášť v případě, že by to některému z nich trochu ustřelilo. Nicméně ztráta je přece jen už významná.

Krásný výhled do dalších let

Na co se kouká ještě lépe, to je výhled do dalších sezon. Čechům se po letošku smaže tragická sezona 2019/20, kdy uhráli pouhého 2,5 bodu. Pro start příštího ročníku mají v tabulce 27,3 bodu, což je řadí na 10. místo, a to dokonce s ne úplně malým náskokem na soupeře.

Pořadí pro start příštího ročníku

10. Česko 27,300

11. Rakousko 25,600

12. Norsko 25,125

13. Švýcarsko 24,775

14. Izrael 24,500

15. Dánsko 23,825

16. Skotsko 23,500

To dává Čechům šanci objektivně pomýšlet na přímé místo v Champions League pro sezonu 2026/27. Ale všechno je to ještě strašně daleko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz