Hlavní obsah
Sport

Teplice v útoku tápou. Krajům chybí rychlost, středu myšlenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FK Teplice

Fotbalovou krásu byste v zápase Karviné s Teplicemi hledali marně. Zápas se až příliš nápadně podobal tomu poslednímu, kde skláři doma padli 1:0 s Pardubicemi. Tentokrát se však role obrátila.

Článek

Agresivnějším i na konci šťastnějším týmem byly po jedné povedené akci a hubené výhře 1:0 Teplice.

Střed zálohy Teplic postrádá fotbalovou myšlenku

Zápasy Teplic s outsidery ligy ze Zlína, Pardubic a nakonec i z Karviné měly mnoho společného. Ve všech těchto zápasech Teplicím chyběla kreativita. Neobvyklé řešení, kterým by si tým ze severu Čech vypracoval gólovou příležitost. V Karviné žluto-modří vyběhli ve středové řadě s trojicí Mareček, Hronek a Havelka.

Od všech těchto hráčů si trenér Frťala dle předchozích vyjádření slibuje fotbalovost a zajímavé řešení situací, které se však nekonalo. V tomto světle se tak zdá být konec Tomáše Kučery v Teplicích jako větší oslabení, než se asi původně předpokládalo. Teplice totiž o hráče do středu pole nouzi nemají. V Karviné ještě úplně chyběl nemocný Trubač a pouze z lavičky naskočil v průběhu zápasu Jukl.

Chybí centry na Yassera s Filou

V posledních zápasech Teplice nastupují se dvěma věžemi na hrotu útoku. O kvalitní hře hlavou Yassera jsem už v minulosti psal. Velice solidním hlavičkářem je i Daniel Fila. O to více zarážející je, že se hráči Teplic pouze zřídka dostávají k nebezpečným centrům ze strany a vůbec tak k ohrožení branky soupeře nevyužívají předností svých kvalitních hlavičkářů v útoku.

Změnu k lepšímu nepřinesl ani zápas v Karviné, kdy na levém wingbacku nastoupil snad i kvůli zranění Bílka a dlouhodobému zranění Urbance ortodoxní levák Krsmanovič. Ten má jistě kopací techniku dostatečně solidní na to, aby nebezpečně odcentroval. Ovšem ani on se do takových příležitostí nedostával. Výsledkem tak byly pouze dvě vyprodukované střely na branku Karviné.

Pomohla by rychlá křídla. Co změna rozestavení?

Nabízí se tak otázka, jestli nepřejít do rozestavení s klasickými křídly, ve kterém by Teplice byly ze stran nebezpečnější. Problém však spočívá v tom, že právě hráči, kteří by takovou roli mohli zastávat, žluto-modrým chybí. Jabloneckého Pleštila se na hostování udržet nepodařilo a takový Musa Alli, který dokáže útok rozhýbat, nakonec skončil na jihu Čech. V návaznosti na jeho přestup jsem doufal, že by Teplice mohly získat Lukáše Čmelíka. To je dle mého soudu hráč, který bude kanadské body v podobě gólů a asistencí sbírat kdekoliv, kde bude nastupovat. Ten však nakonec zamířil Hradce Králové.

O změnu rozestavení se trenér Frťala pokusil ve Zlíně, ovšem po chatrném výkonu jeho svěřenců se již po přestávce vrátil k osvědčenému modelu se třemi středními záložníky a dvěma hrotovými útočníky. Řešením by mohl být i přechod do čtyřobráncového systému. Ten ovšem skláři nemají vůbec zažitý, a tak by se takový pokus o změnu mohl hrubě nevyplatit. Nesmíme zapomínat, že ještě před půl rokem Teplice patřily k nejhůře bránícím mužstvům v lize, a tak je pochopitelné, že trenér nechce rozbíjet něco, co evidentně dobře funguje.

Z šedi nepohledného zápasu však zcela vynikla akce střídajícího Tadeáše Vachouška. Ten si nejdříve po levé straně navedl míč do vápna, kličkou prohodil dva bránící hráče soupeře a naservíroval gólovou přihrávku Filovi. Diváci už snad ani nečekali, že by se takto povedeného fotbalového momentu mohli v zápase dočkat. Jak se nakonec ukázalo, právě to Teplicím stačilo k tomu, aby si na dalekou cestu domů přibalily všechny tři body.

Teplice na soupeře ze spodu tabulky neumí

Po smolné prohře s Pardubicemi si tak skláři připsali šťastnou výhru v Karviné, která možná silně zatřese trenérským křeslem domácího kouče Hejduška. Teplice mohou být nakonec spokojené, že místo dvou bodů za dvě remízy braly tři body z Karviné.

Zápasy se soupeři ze spodních pater tabulky však jasně ukázaly, že hráči Teplic nedokážou na tyto soupeře vůbec nic vymyslet. Na jejich hře dokonce ani není patrný jakýkoliv rukopis či způsob, kterým by chtěli vstřelení branek docílit. S jistou nadsázkou tak lze říct, že soupeř, který by mohl teplickým vyhovovat, přijde na řadu až 1. října. Na Stínadla totiž dorazí pražská Slavia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz