Hlavní obsah
Sport

Transfermarkt – dobrý sluha, ale zlý pán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl -Jindřich Jager

Poslední dobou se stává, že Transfermarkt je pro většinu českých novinářů neomylným téměř jako slovo boží. Není snad článku o přestupu, kde by cena dle tohoto serveru nebyla zmiňována.

Článek

Ani pak nehovořím o předhánění se při tvorbě různých žebříčků. Přitom server se minimálně u odhadovaných hodnot hráčů v naší lize velmi často dost zásadně mýlí.

Srovnání cen

Německý server poskytuje spoustu velmi cenných statistik. Nabízí komplexní přehled přestupů a ve velké části případů i přesné přestupové sumy. Není ovšem neomylný. Třeba částka u nedávného přestupu Malicka Dioufa do Slavie zde byla výrazně nadhodnocená. Úplně nejvíce je však na této stránce sledována „tržní hodnota hráče“ a právě o přesnosti či spíše nepřesnosti této statistiky budu v článku psát.

Co vlastně značí pojem tržní hodnota?

Občas se můžeme někde dočíst, že hráč s tržní hodnotou 4 miliony euro přestoupil za 10 milionů. To je ale přece naprostý nesmysl. Tuto hodnotu neurčuje nějaký strejda od počítače, ale obchodní prostředí. Pokud hráč odejde za 4 miliony euro, tak je jeho tržní hodnota v danou přesně taková, poněvadž ji takhle ohodnotil trh.

Tuto hodnotu pak kromě kvality a potenciálu hráče určuje celá řada faktorů. Klub, v němž působí, síla agenta a zásadní roli také hraje potřeba týmu prodávat. Naprosto klíčová je pak samozřejmě délka smlouvy, kterou hráč ve svém klubu má. Vždyť jen těžko si můžete za hráče s kontraktem na jeden rok říci o stejnou sumu, jako za borce, jemuž končí smlouva za pět let. Po podpisu nové smlouvy tak může hodnota hráče i násobně růst.

Podhodnocená FORTUNA:LIGA

Když si to vezmeme na příkladu Slavie. Jejími údajně nejhodnotnějšími hráči jsou v současné chvíli Christos Zafeiris a Oscar Dorley, jež tento server nacenil na 5 milionů euro. Klenoty jako Igoh Ogbu nebo Matěj Jurásek zde pak nedosahují ani hodnoty 100 milionů korun.

A teď se podívejme, za jaké sumy hráči ze Slavie v posledních letech odcházeli.

David Jurásek – 14 milionů euro

Alexandr Bah – 8 milionů euro

Yira Sor – 6,25 milionů euro

Abdallah Sima – 8 milionů euro

David Zima – 6 milionů euro

Je tedy jasně patrné, že hráči ze Slavie odchází za výrazně vyšší sumy, než jaká je jejich transfermarktová hodnota. Na druhou stranu, zarážející je i poměrně malý rozdíl mezi hvězdami týmů a hráči takřka na odpis.

Jen těžko si lze představit, že by se našel někdo, kdo by v současné době byl ochoten zaplatit 1,5 milionů euro za Ondřeje Koláře nebo sumu o 200 tisíc nižší za Jakuba Hromadu. A dost úsměvně vypadá i představa, že si Slavia řekne za dosluhujícího Stanislava Tecla stejnou částku jako za devatenáctiletého Bolua Ogunbayiho.

Nejdražší hráči ligy

Pokud bych já měl nahodnotit nejdražší hráče naší ligy, viděl bych jejich zhruba takhle.

Ladislav Krejčí – 11 milionů euro

Christos Zafeiris – 10 milionů euro

Matěj Jurásek – 9 milionů euro

Igoh Ogbu – 8,5 milionů euro

Martin Vitík – 8 milionů euro

Je to ale samozřejmě laický pohled a držel jsem se spíše při zemi. Nicméně je zcela nepochybně mnohem přesnější než cenovky visící na Transfermarktu.

Zarážející je srovnání s cizinou

Netvrdím, že se české kluby mohou kvalitou hráčů srovnávat třeba s tureckým Fenerbahce, ale je dost nepravděpodobné, že by i mladé hvězdy našich klubů měly nižší hodnotu, než mají třicetiletí náhradníci zde. Přece mi nikdo nemůže tvrdit, že ještě 47. nejhodnotnější hráč nejvyšší ligy v Turecku má vyšší hodnotu než hráč s nejvyšší cenou v naší FORTUNA:LIZE

Tvůrci málo zohledňují věk

Ještě dále od reality je pak srovnání cen hráčů u slabších ligových týmů. Tam je přesnost zhruba taková jako můj odhad cen nemovitostí v Lagosu. Už vidím kupce, který přijede do Zlína s přebytečnými pěti miliony korun a místo talentovaného Alexandra Bužka tuto sumu vysype za třiatřicetiletého náhradního brankáře Matěje Rakovana.

Ve Slovácku je pak dle odhadů tohoto „odborného“ serveru cennější veterán Stanislav Hofmann než rychlonohý mladík Pavel Juroška. A podobných lapsusů jsou na této stránce kvanta.

Ze všech výše zmíněných hodnot lze navíc postřehnout, že německá stránka silně podhodnocuje mladé hráče a naopak přeceňuje starší borce. Přitom v současné době se hráči nad 30 let obchodují spíše zřídka a často chodí zdarma po konci smlouvy. Ostatně velká část týmů při obchodech hledí i na to, jak bude moci hráče dál prodat.

Ano, Transfermarkt je jistě zajímavá stránka s poměrně atraktivním srovnáním. Nicméně její tržní hodnoty nelze brát jako bernou minci, ale spíše jako zábavné zpestření. Řada lidí to tak ovšem nebere.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz