Hlavní obsah
Sport

Trenčín skvěle pracuje s hráči. Podívejte se na jeho nejlepší přestupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

ilustrační fotografie

Pokud bychom se bavili o klubech, které na Slovensku nejlépe pracují s rozvojem hráčů, většina veřejnosti by zmínila Trenčín a Žilinu.

Článek

Proto stojí za to podívat se, jaké mají tyto kluby nejlepší prodeje hráčů. Při pohledu na Trenčín si můžeme všimnout, že jejich rekordní odchody drží hráči ze zahraničí. V případě Žiliny se jedná o Slováky. Je třeba zdůraznit, že přestupové částky jsou čerpány z webu transfermarkt.de. Na Slovensku zatím není zvykem, aby kluby tyto částky veřejně uváděly. Je tedy možné, že se mohou lišit v závislosti na zdroji. Jak je na tom tedy Trenčín?

5. místo: Antonio Mance (Trenčín → Osijek, 1,3 milionu €)

Tato pozice pravděpodobně mnoho lidí překvapí. Člověk by očekával přestupy Lobotky, Škrtela nebo například Gina van Kessela. Ani jeden z nich v první pětce není. Chorvatský útočník v Trenčíně odehrál tři sezony. Během nich zvládl 52 ligových zápasů, ve kterých vstřelil 21 gólů. To jsou vynikající čísla a pravděpodobně i díky tomu si ho v průběhu minulé sezony vypůjčil francouzský klub Nantes. V Ligue 1 odehrál pouze pět zápasů, a přestože v nich nevstřelil žádný gól, stačilo to k tomu, aby se na začátku následující sezony vrátil do vlasti. Klub Osijek za hráče zaplatil 1,3 milionu eur. Mance následně hostoval v Maďarsku a také ve druhé německé lize. V současné době hraje opět v Maďarsku, již jako kmenový hráč Zalaegerszegu.

4. místo: Hilary Gong (Trenčín → Vitesse Arnhem, 2 miliony €)

Nigerijský útočník přišel do Trenčína v sezoně 2016/2017 jako osmnáctiletý talent. Přestože v prvním ročníku toho moc neodehrál, v tom druhém ukázal své kvality. K devíti gólům přidal osm asistencí a patřil k největším hvězdám týmu, který si díky úspěšné baráži vybojoval účast v evropských pohárech. Proto nebylo překvapením, že nizozemský klub Vitesse Arnhem byl ochoten za mladého hráče utratit dva miliony eur. Bohužel se mu však v Nizozemsku nedařilo, a to i kvůli zraněním. Během čtyř sezón odehrál pouze 16 zápasů, ve kterých si připsal jednu asistenci. K restartu kariéry mu nepomohlo ani hostování v Norsku a Arménii. Od letošní sezony je zpět v Trenčíně, kde konečně zase pravidelně hraje. Zatím vstřelil tři góly a přidal dvě asistence. Přestože byl dlouho pryč, je mu teprve 25 let, takže je možné, že nejlepší léta jeho kariéry teprve přijdou.

3. místo: James Lawrence (Trenčín → Anderlecht, 2,25 milionu €)

James Lawrence byl svého času jediným fotbalistou z Anglie, který hrál slovenskou ligu. Všestranný obránce si na své působení v Trenčíně rozhodně nemůže stěžovat. V prvních dvou sezónách pravidelně nastupoval v základní sestavě. V obou se mu navíc podařilo získat ligový titul. Na Slovensku pak odehrál další dvě sezony a několik zápasů ještě ve třetí, pak přestoupil. Hráče koupil slavný belgický Anderlecht Brusel. Lawrence, který prošel mládežnickým týmem Arsenalu, odehrál v Belgii jednu sezónu, ve nastoupil k většině zápasů. Následně jeho kroky směřovaly do druhé německé ligy. Tři sezony odehrál v St. Pauli, odkud následně přestoupil do Norimberku. Tam působí dodnes, i když v aktuální sezoně ho trápí zranění a nastoupil pouze do tří ligových zápasů.

2. místo: Matúš Bero (Trenčín → Trabzonspor, 2,5 milionu €)

Jediný Slovák v tomto žebříčku. Matúš Bero je od začátku své kariéry považován za velký talent, což dokázal i na Slovensku. Byl ústřední postavou sezony, kdy Trenčín získal titul v souboji se Slovanem Bratislava. V lize nastřílel fantastických 15 gólů a přidal osm asistencí. Stal se druhým nejlepším střelcem, překonal ho pouze jeho spoluhráč Gino van Kessel. Proto není divu, že se o hráče ucházel turecký Trabzonspor. Slovák zde působil dvě sezony, odkud se nakonec přesunul do nizozemského Vitesse, kde hrál pět let. Během těchto ročníků poměrně intenzivně mluvilo o přestupu do Sparty Praha, zejména pak v době, kdy hráči končila smlouva. K tomu však nakonec nedošlo. Hráč se na začátku letošní sezony přesunul do německé Bundesligy, kde hraje za Bochum. Zde už stihl vstřelit svůj první gól. Je také pravidelným členem slovenského reprezentačního výběru.

1. místo: Wesley Moraes (Trenčín → Club Bruggy, 4,2 milionu €)

Jasný vítěz žebříčku strávil v Trenčíně pouze něco málo přes půl roku. Stihl ale odehrát 18 ligových zápasů, během nichž vstřelil šest branek. Přestože částka, za kterou přestoupil do belgického Club Bruggy je poměrně vysoká, zdaleka to u ní neskončilo. V Belgii odehrál čtyři fantastické sezony - takové, ve kterých byl lídrem svého týmu. I proto není divu, že ho koupila za neuvěřitelných 25 milionů eur koupila Aston Villa. Ve své první sezoně odehrál v Premier League 21 zápasů a pětkrát skóroval. Následně však hráče začaly trápit problémy s kolenem. V následující sezóně odehrál pouze tři ligové zápasy. V následujícím ročníku nepomohlo ani hostování zpět v Clubu Bruggy a poté v Brazílii. O rok později, během hostování ve španělském Levante, Moraes pravidelně hrával, ale výrazněji se neprosadil. V současné době působí ve Stoke City, kam přišel před sezonou jako volný hráč. Odehrál sice 18 zápasů, ale většinou nastupoval jen z lavičky.

Róbert Hložka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz