Hlavní obsah
Sport

Výkony Plzně jako den a noc. Tentokrát toho využilo Slovácko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl-Jindřich Jager

Přiznám se, že jsem byl před dnešním zápasem Slovácka v Plzni docela skeptický. Přece jen Slovácko v posledních dvou zápasech doma nebylo nijak přesvědčivé, zatímco Viktorka venku zdolala Slavii a poté v Evropské Konferenční lize i Dynamo Záhřeb.

Článek

Zápas jsem sledoval pouze online, ale ani to mi nezabránilo, docela od srdce si zařvat "GÓÓÓÓÓL!!!"… a to hned čtyřikrát! Slovácko v Plzni vítězí 1:4 a hlavními strůjci úspěchu jsou Pavel Juroška s Markem Havlíkem.

Skvělý vstup do zápasu a rychlá sprcha Moravu na kolena nesrazí

Slovácko vstoupilo do dnešního zápasu hodně aktivně a dost možná tím Plzeň i překvapilo. Od začátku zápasu ovládalo míč a určovalo tempo hry. Hráči z Uherského Hradiště prakticky do ničeho Viktorku nepouštěli a hodně mi to připomínalo začátek zápasu proti Slavii. Velkou sprchou pro Slovácko byla 17. minuta. Po chybě v obraně se novopečený reprezentant Chorý trefil hlavou a Plzeň šla do vedení. Hodně jsem se v tu dobu bál, že je po hezkém fotbale. Přece jen Slovácko v minulosti hodně dojíždělo na rychlé góly, které hráče jakoby srážely na kolena a dobře rozehraný zápas šel do kopru - viz právě hra se Slavií nebo předtím se Spartou.

Naštěstí se tak nestalo. Slovácko se stále tlačilo kupředu a dnes překonávalo aktivitou a snahou o zakončení snad celou svou dosavadní sezónu. Zejména rychlostní hráči, Merchas Doski, Pavel Juroška a stále se překonávající Miroslav Petržela byli dnes velmi vidět a obrana Plzně měla plné ruce, nohy i hlavy práce. S ohledem na vývoj zápasu jsem doufal v brzké vyrovnání. A to přišlo pár minut před poločasem. Doski si skvěle navedl míč a pozemní střelou prostřelil nejen obranu Plzně, ale i brankáře a do šaten se šlo za stavu 1:1. Hra však byla v režii hostů a já se doslova nemohl dočkat pokračování.

Smrtících devět minut a Juroška s Havlíkem v roli katů

Druhý poločas začala Plzeň slibněji. V šatně se asi musel odehrát nějaký hlasitější hovor, protože hráči vypadali o něco lépe. To se ale během pěti minut změnilo. Hladoví hráči Slovácka viděli, že to jde, že to dnes může vyjít. Do nějaké 60. minuty se hrálo hezky nahoru a dolů a 8 402 diváků v Doosan Aréně bylo svědky pohledného útočného fotbalu. Přišla však 63. minuta začaly se dít věci. A asi dvacítka fanoušků Slovácka, kterou jsme mohli vidět na stadionu, si mohla zazpívat své oblíbené: „Dneska bude jazda.“

Druhý gól Slovácka padl po technické střele Marka Havlíka z hranice velkého vápna. Ovšem poděkovat za ni může skvělému Juroškovi, který totálně rozebral obranu Plzně, prošel až do vápna a připravil gól, jako na zlatém podnose. Pro mě zlatý hřeb večera přišel pár minut poté, kdy skóroval samotný Juroška a poslední hřebíček do plzeňské rakve zatloukl Havlík v 72. minutě. Během devíti minut dokázalo Slovácko vstřelit tři krásné góly a srazilo Plzeň na kolena. V dnešním zápase fungoval tým z Uherského Hradiště jako skvěle promazaný stroj a naštěstí jej nesrazil na kolena první obdržený gól. Lépe snad už polovinu sezóny uzavřít nešlo.

Juroškův první gól, Havlík mezi nejlepšími

Kdo čtete mé články jistě víte, že Pavel Juroška je můj oblíbenec. Píšu o něm docela často hlavně ve spojení jeho krásných akci a úniků, ale nepovedených zakončení. To vše dnes však padlo a Juroška vstřelil svůj první ligový gól v dresu Slovácka. A jakožto fanoušek Slovácka věřím, že se nyní vše zlomí a začne tam padat jeden za druhým. Potenciál Pavla Jurošky je obrovský a věřte mi - jestli jeho výkonost půjde i nadále nahoru tak, jako poslední dvě sezóny, máme zde hráče s velkou budoucností nejen v České Republice.

Marek Havlík je pak již dlouholetá opora Slovácka. V týmu je již deset let a ve svých 28 letech je ve svém nejlepších fotbalovém období. Skvělý byl zejména v předminulé pohárové sezóně Slovácka, kdy jeho rohy, přímáky a centry byly postrachem celé ligy. V poslední době je jeho výkonnost trochu jako na houpačce. Avšak nikdo mu nemůže již upřít to, že je zapsán v historických statistikách Slovácka jeho jeden z nejlepších střelců, nahrávačů a se svými čerstvými 302 zápasy za Slovácko i členem Klubu legend. Kdyby takhle hrál každý zápas, hraje už v reprezentaci. Doufám tedy v lepší časy a návrat kondice.

Plusy a minusy

Můj klasický závěr se pak týče věcí, které se mi extra líbily a extra nelíbily. Začněme minusy, těch bude dnes málo.

Určitě je pro mě minusem první obdržený gól Slovácka a velká chyba v obraně. Hráči Plzně byli ve vápně snad v přesile. Nelíbilo se mi ani to, že pomezní rozhodčí dopískávali ofsajdy až dlouho po dohrání akce. A to i v případě, že ofsajd bylo vidět snad i z oběžné dráhy.

Velkým plusem jsou dnes fanoušci Plzně. Milan Petržela v Plzni odehrál několik skvělých let a i dnes, kdy tam zavítá v jiném dresu, získá si potlesk fanoušků. Líbilo se mi nasazení a bojovnost celého týmu Slovácka. O Juroškovi a Havlíkovi jsem již mluvil, ale skvěle dnes hrál celý tým. Doski bránil i útočil, Cicilia perfektně kryl míč a připravil několik akcí a již zmíněný Petržela i ve svých 40 letech neztrácí nic na rychlosti a šikovnosti.

A největším plusem je stejně gól Pavla Jurošky. Konečně mu to tam padlo. Za celou redakci posílám velké gratulace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz