Hlavní obsah
Umění a zábava

Česká a německá kultura se setkává na hranicích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto poskytnuto od Kozmar (Vladimír a Martina Kožíškovi)

Fotografie Vladimíra Kožíška v palmové zahradě zámečku Buchenau

Prožijte krásný podzimní den v Bavorském lese.

Článek

V proslulém sklářském městečku Buchenau, v srdci Bavorského lesa, jen pár kilometrů za Železnou Rudou, je v oranžerii romantického zámečku k vidění výstava dvou umělců, inspirovaná šumavskou přírodou.

Plzeňský fotograf, zvukař a filmař Vladimír Kožíšek vystavuje fotografické obrazy Šumavy. Jeho fotografie, zaměřující se zejména na solitérní stromy z německých „schachten“, tematicky doplňují dřevěné exponáty. Zajímavě tvarované kořeny a větve z místních lesů spojila do tvaru pohádkových postav výtvarná umělkyně, paní Elfriede Winter.

Na vernisáži 6. září 2024 se protnuly česko-německé vztahy nejen na úrovni umělců a návštěvníků, ale i na úrovni umění samotného. Právě paní Winter si jako první povšimla, že jeden z jejích výtvorů dokonale koresponduje s okouzlujícím javorem na fotografii Vladimíra Kožíška.

Podobnost obou uměleckých artefaktů, můžete posoudit sami na fotografii…

Foto: Se svolením KozMar (Vladimír a Martina Kožíškovi)

České a německé artefakty se potkávají na hranicích

... nebo ještě lépe přímo na výstavě, která je přístupná do 13.10.2024, každou sobotu a neděli od 13 do 17 hodin.

Mimoto bude výstava otevřena po celý čtvrtek 3. října 2024, kdy země slaví státním svátkem Den sjednocení Německa. V parku zámku Buchenau proběhne tradiční podzimní trh s nabídkou regionálního zboží a občerstvení. Kromě výstavy stojí za zhlédnutí i samotný zámek, ze kterého na vás dýchnou staré časy ve své křišťálové podobě. V romanticky zarostlém parku můžete obdivovat nejen květiny, stoletý sad a letitý dřevěný kuželník, ale i spoustu novodobějších uměleckých detailů a ozdob, jako jsou skleněné skulptury, pestrobarevné podmalby či nádherná kašna.

Pokud se necháte zlákat k výletu, je v Buchenau dále k vidění naprosto unikátní kostel srdce Kristova, s celoplošnou výmalbou podle vzoru starých románských kostelů. A občerstvit se pak můžete v rodinné, jedinečně vyzdobené restauraci hned naproti vchodu do kostela.

Krásný den přejeme z české i bavorské strany Šumavy!

Foto: Se svolením KozMar (Vladimír a Martina Kožíškovi)

Kozmar (Kož-íšek a Mar-tina) v Buchenau

Foto: Se svolením KozMar (Vladimír a Martina Kožíškovi)

Zámek Buchenau

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz