Hlavní obsah
Umění a zábava

Český film zažil na MFF největší ovace v jeho historii. Naši filmaři zastínili zahraniční hvězdy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hana Maslová Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Koncert Tata Bojs v Paláci Akropolis

Přestože mě moc štve, v jaký cirkus se v posledních letech změnil Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, potěšily mě alespoň zprávy o úspěchu našich filmařů.

Článek

Ještě větší radost mi udělalo, že na festivalu bodují moji oblíbenci. Jestli si na něm pravidelně nenechám něco ujít, pak je to vždy koncert skupiny Tata Bojs. Celá rodina patříme k jejím až tak velkým fanouškům, že nám její hit „Opakování“ s refrénem Moje jediný přání je opakování, hráli na svatbě. V deprimující době covidové jsme dokonce na výzvu České televize natočili klip na skladbu Nakaženi smíchem, který pak ČT společně s dalšími odvysílala. Spravil náladu celé rodině i mnoha známým a dodnes si ho pouští.

Tím spíše jsem nadšená, že se letos Tata Bojs dočkali na MFF premiéry celovečerního dokumentu, který natočil režisér Marek Najbrt. Naprosto se ztotožňuji s názorem Jakuba Koháka, který v něm říká, že právě Tata Bojs jsou v současnosti nejlepší skupinou u nás.

Nadějné Vlny

Moc mě také potěšilo, s jak obrovským ohlasem se setkalo uvedení nového filmu Jiřího Mádla Vlny. Podle pamětníků, co na karlovarském festivalu už zažili mnohé, vyvolal takový aplaus publika, jako dosud žádný v jeho historii. Zatím se mi nepodařilo zjistit, proč tento snímek, o němž se hovoří v superlativech (pokud ignoruji výlevy frustrovaných jedinců na sociálních sítích) a nadšení jsou z něj též kritici, nebyl zařazen do hlavní soutěže. Nejspíše proto, že si čeští filmaři svá díla šetří na významnější festivaly.

Kaiserův comeback

Moc zvědavá jsem i na novou komedii Jiřího Havelky Zahradníkův rok s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli. Tím spíše, že je příběh zahradníka, který není ochoten se kvůli penězům, ani zastrašování, vzdát svého majetku, inspirován, podobně, jako další filmy tohoto režiséra (Vlastníci, Mimořádná událost) skutečným příběhem.

Kaiserův comeback mezi tuzemskou hereckou špičku je další báječnou zprávou z Varů. Jenom tajně doufám, že tento film nepokazí svými poťouchlostmi Štěpán Kozub a že nebude další nešťastnou ukázkou promarňování jeho mimořádného hereckého talentu.

Zdroj: Česká televize, ČSFD.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz