Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zázrak v Janských lázních. Lékař umí rozhýbat ochrnuté pacienty, i herce Alfréda Strejčka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ŠJů Wikimedia CommonsCC-BY-4.0

Zájem o průlomovou metodu, používanou v Janských Lázních, je obrovský.

Jen díky šťastné náhodě přežil známý herec a moderátor Alfréd Strejček těžkou nemoc, kvůli které zcela ochrnul. Má ale štěstí, že se dostal do rukou lékaře, který používá průlomovou metodu.

Článek

Charismatický moderátor s kultivovaným projevem patří k výjimečným osobnostem naší kultury a během své kariéry vytvořil mnoho obdivuhodných rolí a uměleckých projektů. Jeho úspěšný život se však změnil doslova den ze dne. Sám to popsal v pořadu České televize 13. komnata. Prozradil v něm, že době, kdy se ve svých pětasedmdesáti letech ještě těšil plnému zdraví, a dokonce si byl den před osudným okamžikem zaběhat, ho v noci probudila nezvyklá bolest.

Ráno zjistil, že se vůbec nemůže hýbat. Jeho tehdejší přítelkyně (dnes již manželka Jitka Molavcová), měla díky šťastné náhodě klíče od bytu, a tak ho s taxikářem ihned odvezla do nemocnice a tím mu zachránila život. Lékaři zjistili, že Alfréd onemocněl autoimunitním onemocněním, tzv. Guillain- Barrého syndromem, který zasahuje koncové nervy a svalstvo na končetinách. Ocitl se ve zcela bezvládném stavu, navíc nemohl mluvit a přestával dýchat. Lékaři dokonce rodinu připravovali na to, že zemře, a vyzvali ji, aby se s ním přišla rozloučit.

Jako ve svěrací kazajce

Měl jsem pocit naprostého zoufalství, co bude dál s mým životem a co budu dělat,“ přiznal Alfréd Strejček před kamerou. Připadal si prý jako jeden z hrdinů, které si hrál, jenž byl nucen trávit celé dny ve svěrací kazajce. Jakoby zázrakem se ale poté, co se ocitl v kritickém stavu, začal jeho stav postupně zlepšovat a z nemocnice byl převezen do rehabilitačního ústavu v Kladrubech. Po roce intenzívního cvičení se začala hybnost končetin pomalu zlepšovat a za velké štěstí považoval, že mohl zvednout ruku. Jenže, nadějnou perspektivu ohrozila skutečnost, že krátce na to prodělal těžký zápal plic, mozkovou příhodu, plicní embolii i covid a dostal se do hlubokého psychického a fyzického propadu.

Zázrak z lázní

Ale nebyl by to on, kdyby nebojoval dál, a díky speciálně upravenému počítači dokonce zvládnul v léčebně napsat knihu. V současné době se navíc jeho stav dále zlepšuje díky průlomové metodě, založené na používání elektroakupunktury, kterou v Janských Lázních zavedl rehabilitační lékař Petr Olšák. Díky ní zázračně „rozhýbal“ nejen Alfréda Strejčka, ale i mnoho let zcela ochrnuté pacienty, například kvůli poraněné míše.

Nelze se jim proto vůbec divit, že ti považují metodu dr. Olšáka za zázrak, který by si zasloužil Nobelovu cenu. Sám Alfréd Strejček popisuje zázračné výsledky této metody jako by přeskočil několik schodů najednou.

Zuzi Bémová

Zdroj: Česká televize, Krkonošský deník

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz