Článek
Různých diet už existuje nespočet, ale v poslední době patří k těm nejpopulárnějším „ketodieta“. Ta výrazně, někdy až drasticky, snižuje množství přijatých sacharidů a naopak zvyšuje dávky tuků a bílkovin. Nelze zpochybňovat, že váhu dokáže snížit opravdu velmi rychle, avšak často při ní dochází k návratu na původní hodnoty. Nemluvě o tom, že se při ní mnozí lidé necítí dobře a jsou velmi unavení. Jedním z nepříjemných příznaků je tzv. „ketochřipka“, projevující se bolestmi hlavy, břicha, zvracením, apod.
Mezi posledními
Nicméně, lékařské studie připouští, že tato dieta může být vhodná při léčbě některých nemocí, jako je například epilepsie či diabetes. Zároveň však varují, že její delší dodržování může způsobit řadu více či méně vážných zdravotních problémů, například srdeční a ledvinové choroby, jaterní steatózu nebo dokonce pokles kognitivních funkcí. Velmi často také dochází také k dehydrataci či hypoglykémii. Právě proto ji časopis „U.S. News & World Report“, který každý rok zveřejňuje seznam nejzdravějších diet na základě doporučení odborníků, zařadil až na poslední místa. Z třiceti analyzovaných skončila až jako pětadvacátá.
Tři vítězové
Naopak na první příčce se umístila středomořská dieta, dlouhodobě doporučovaná jako vůbec nejzdravější stravovací systém. Nejenže je velmi chutná, ale její dodržování pomáhá předcházet nejčastějším civilizačním chorobám. Je totiž založena na konzumaci ovoce a zeleniny, ořechů, luštěnin, ryb, libového masa, vajec, olivového oleje a přiměřených dávek červeného vína.
Druhé místo patří tzv. DASH dietě, jež ke složením podobná středomořské, avšak navíc klade důraz na snížené množství soli. Díky tomu prokazatelně pomáhá především pacientům, trpícím hypertenzí. Také v pořadí třetí, MIND dieta, vychází z principů středomořské stravy, upřednostňuje však rostlinou a díky tomu je bohatá na antioxidanty.
Pro tyto tři, zdraví velmi prospěšné diety, jsou naopak zapovězeny průmyslově zpracované potraviny (cukrovinky, uzeniny, rafinované obiloviny a oleje, fast food).
Osvědčená DASH
Já sama mám už několik let nejlepší zkušenosti s dodržováním principu DASH diety, protože mi nejvíce vyhovuje. Většinou snídám ovesné vločky, střídavě s banánem nebo jablkem a řeckým jogurtem, případně ovesnou či pohankovou kaši. Na svačinu si dám sezónní ovoce, pokud možno z vlastní zahrady. Oběd s ohledem na zaměstnání vyřeším sendvičem z celozrnného toustu, sýra a zeleniny, případně těstovinami či rýží s libovým masem. Na svačinu mlsám mandle nebo oříšky a moji večeři tvoří libová bílkovina se zeleninovou přílohou. Nejraději mám kuře se zeleným hráškem nebo ryby se špenátem. O víkendu vařím krůtí a kuřecí vývar se zeleninou, mimochodem tentokrát z něj udělám boršč.
A aby nebylo masa příliš, tak „ujíždím“ na salátu Caprese, kdy mozarellu v létě doplňuji rajčaty a v zimě červenou řepou. Bazalku mám na okně stále a skvělý olivový olej též.
Zuzi Bémová