Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přemluv bábu! V českých médiích jsou senioři dehonestováni a zesměšňováni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Mnozí senioři u nás stále pracují, ale přesto jsou prezentováni jako lidé, na něž ostatní doplácí

Nedávno jsem se věnovala postavení aktivních penzistů v naší společnosti, jimž se nelíbí, jak jsou vnímáni. Dočkala jsem se krásných reakcí za to, že jsem se jich zastala.

Článek

Díky tomu jsem se dostala i k velmi zajímavém dokumentu Ministerstva práce a sociálních věcí věnovanému ochraně před věkovou diskriminací. Musím se přiznat, že je to hodně smutné čtení. Zatímco zneužívání seniorů různými „šmejdy“ u nás není žádným tajemstvím, už méně se hovoří o tom, jak se s nimi leckdy zachází v nemocničních a sociálních zařízeních. Jde nejen o nedostatečnou péči a hygienu, nadměrné podávání léků či manipulování k různým písemným úkonům, ale také o nevybíravé a urážlivé chování. Pacienti staršího věku často čelí slovním útokům ze strany personálu, který jim nadává a neuctivě je oslovuje. A to jak přímo před nimi, tak za jejich zády.

Stereotypní obraz

Velmi důležitá je pasáž, věnovaná médiím, v níž se uvádí: „Obvyklé je stereotypní vyobrazení seniora. Týká se osob ve značném časovém rozpětí (40 let a více), které jsou dominantně prezentovány jako nemohoucí a nesoběstační lidé, odkázáni výhradně na pomoc někoho jiného.“ Senioři si tak právem stěžují, že právě v médiích a na internetu jsou popisováni v negativním slova smyslu a je o nich vytvářen neobjektivní obraz. Například v době koronavirové pandemie byli mnohdy ostrakizováni právě jen proto, že patřili do seniorské kategorie a veřejnost negativně vnímala, že kvůli nim byla přijímána různá opatření a omezení. Jindy bývají senioři zmiňování jako ti, co rozesílají různé hromadné emaily a šíří hoaxy.

Přemluv bábu!

Někteří senioři se v rozhovorech s autory analýzy MPSV svěřili, že se jich třeba osobně dotkla předvolební kampaň „Přemluv bábu!“, která byla zaměřena na mladou generaci a měla předsudečný charakter.

V mnoha médiích je rovněž často uváděno, kolik peněz jde na důchody. Senioři to těžce nesou, protože jsou prezentováni jako někdo, na koho se doplácí, aniž bývá uvedeno, že si na svoji penzi naspořili celoživotní prací a mnozí z nich nadále pracují a přispívají na penze ostatním. „Takové jednání je pro seniory dehonestující,“ konstatuje analýza MPSV, věnovaná diskriminaci seniorů v naší zemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz