Hlavní obsah
Názory a úvahy

Raději si zaplatím lékaře než dovolenou. Ale čeští politici za nadstandard hodlají trestat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

S blížícími se všemožnými volbami se snaží většina českých politiků nadbíhat svým voličům a populisticky podle potřeby měnit své původní plány a sliby.

Článek

Zatímco chtějí například ty voliče, na něž záměrně cílí, „osvobodit“ od povinnosti platit registrační poplatky u lékařů či vyšší částky za návštěvu pohotovosti, mimochodem často zneužívanou, nevadí jim, že tito lidé si často půjčují peníze na drahou dovolenou nebo elektroniku a prosází miliardy korun. Nejspíše si oni i jejich poradci stále dobře pamatují, jak vypočítavé zrušení poplatků ve zdravotnictví vyhrálo volby ČSSD.

Nejhorší však je, že mnozí politici žijí mimo realitu, vůbec si asi neuvědomují, jaké problémy má mnoho Čechů vůbec se k lékaři dostat. Ti rozumní, pro něž je péče o vlastní zdraví na prvním místě, jsou ochotni si připlatit za registrační či vstupní poplatky nemalé částky, jen aby měli jistotu svého praktika, pediatra či zubaře. Navzdory tomu však ministerstvo zdravotnictví nyní chystá novelu, která by měla vybírání takových poplatků trestat. Jako by lékaři, které léta vyhání za hranice, nebyli z tristních podmínek v českém zdravotnictví už tak dost naštvaní.

Jenom manažeři?

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se také chvástá tím, „že by si chtěl posvítit na nabízení nadstandardních manažerských prohlídek, které nabízejí některé nemocnice“. Podle něj jsou totiž na hraně zákona. Kvůli nim se prý prodlužují lhůty pro pacienty, kteří si nepřiplácejí. Válek se nejspíše domnívá, že tyto „nadstandardy“ si platí jenom bohatí manažeři, přitom se ale najde řada pacientů střední či nižší třídy, kteří jsou ochotni si za různé registrační poplatky či „nadstandard“ připlatit.

Sama mezi ně patřím a právě podobná preventivní prohlídka, kterou jsem si zaplatila v soukromé nemocnici, mi konečně pomohla odhalit záhadu mých potíží, které praktická lékařka bagatelizovala a tvrdila, že je vše v normě. Ostatně, nedávno jsem popisovala, jak se jsem se jenom díky tomu, že jsem si uhradila test na boreliózu, dozvěděla, proč jsem přestala slyšet na jedno ucho. Lékařka v odborné ambulanci, na spojitost potíží s boreliózou vůbec nemyslela a ještě mě strašila, že už neuslyším.

Ministerská zpátečka

O tom, že je mnoho Čechů ochotno si za nadstandardní služby připlatit, svědčí také jejich zájem o nadstandardních pokoje v nemocnici. Ze svého okolí nicméně vím, že se mým příbuzným a známým nepodařilo si je zajistit, protože je jich zkrátka málo.

Ministr Válek přitom původně chtěl v nadstandardy v nemocnicích po svém nástupu do funkce prosadit, mimo jiné v návaznosti na programové cíle TOP 09 do roku 2030, ale pak vzal zpátečku. V rozhovoru pro web iDnes.cz se dokonce dušoval: „My jsme nadstandardy nikdy neřešili.“ Stejně tak se distancoval od návrhu, aby si lidé, kteří hazardují se svým zdravím (například kuřáci), platili vyšší pojistné.

Mimochodem, většina čtenářů webu iDnes.cz, který zveřejnil rozhovor s ministrem Válkem, v související anketě hlasovala pro možnost připlácet si za nadstandardní péči i za zavedení regulačních poplatků. Je zřejmé, že jsou rozumnější než naši politici, ti ale nadbíhají jiným voličům.

Zuzi Bémová

Zdroj: autorka, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/valek-regulackni-poplatky-sukl-vypadky-leku-benefity.A230302_190953_domaci_akp

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz