Hlavní obsah
Umění a zábava

Seriál Vlak dětství a naděje cenzoři stopli. Hlavní role měli hrát Nárožný a Myslíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luděk Kovář Wikimedia "CC-BY-SA-4.0,3.0,2.5,2.0,1.0"

Ladislav Zindulka se dočkal díky skvostnému seriálu Vlak dětství a naděje své životní role

Jeden z nejhodnotnějších a zároveň nejpopulárnějších českých televizních seriálů Vlak dětství a naděje baví a dojímá diváky už čtyřicet let. Nebýt změny politické situace možná by ho nikdy nespatřili.

Článek

Asi jen málokterého z nich (a já k nim patřím také) by však napadlo, že se toto silně protiválečné dílo vůbec nelíbilo cenzorům. Navzdory tomu, že natáčení šestidílné série dokončil režisér Karel Kachyňa v roce 1985, vedení Československé televize rozhodlo, že do vysílání nepůjde a odložilo ho na pět let k ledu. Karel Kachyňa se totiž usilovně bránil tlaku, aby některé scény vystřihl a změnil. Premiéry se tak „Vlak dětství a naděje“ dočkal až na jaře 1989 díky měnící se politické situaci v naší zemi v období tzv. „perestrojky“.

Sokol a masarykovec

Zajímavé okolnosti jeho vzniku připomněl v pořadu České televize „Sama doma“ mediální odborník Petr Bednařík. Ten vysvětlil, proč se vlastně seriál, natočený podle románu Věry Sládkové, vedení ČT tak nelíbil. Odehrává se sice v době protektorátu, avšak jednou z hlavních postav je tatínek, legionář, masarykovec a sokol. Což tehdejším mocipánům nebylo po chuti.

Ale i poté, co byl konečně uveden, mu zrovna šéfové ČT nepomáhali a nesnažili se ho propagovat. Záměrně ho nasadili v sobotu odpoledne, což nebyl zrovna čas, kdy by všichni diváci seděli u televize. Pořádného diváckého ohlasu se tak „Vlak“ dočkal až na podzim roku 1990 poté, co byl poprvé odvysílán v hlavním vysílacím čase a oslovil miliony diváků.

Životní role

Na obrovské a stále přetrvávající oblibě tohoto vynikajícího díla mají kromě skvělé filmařské práce a silných lidských příběhů i jeho herečtí protagonisté, kteří v něm bez nadsázky vytvořili svoje životní role. Velké renomé si díky němu získali Helena Růžičková v roli Anny Urbanové, odvážné ženy, která byla vskutku na „tragickej život pes“, i její partner, Stanislav Zindulka coby „srágorka“ Josef Pumplmě. A v neposlední řadě představitelky dětských postav Žaneta Fuchsová (malá Věrka) a Tereza Brodská (větší Věrka).

Nebýt však tvrdohlavosti Karla Kachyni, Helenu Růžičkovou by v roli Anny Urbanové vystřídala typově podobná Míla Myslíková, která už dokonce absolvovala kamerové zkoušky. Růžičková totiž těsně před natáčením musela na operaci, a tak se hledala její náhradnice. Jenže Kachyňa si trval na Růžičkové a raději počkal, než mohla opět pracovat, nicméně ji prý musel hodně ukáznit. „Pro všechny diváky je těžko představitelné, že by v této roli by vystupovala jiné herečka než ona,“ je přesvědčený Petr Bednařík.

Naopak, určité pochybnosti se týkaly obsazení role tatínka, původně se uvažovalo o Petru Nárožném, ale v tomto případě zase usilovala Helena Růžičková o Stanislava Zindulku, protože ji zaujalo, jak roli tatínka namluvil v rozhlasové adaptaci románu „Malý muž a velká žena“.

Ani bez něj si dnes legendární „Vlak dětství a naděje“ neumíme představit.

Zdroj: Česká televize

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz