Hlavní obsah
Názory a úvahy

V nejchudším kraji se koná nejdražší mejdan roku za 180 milionů. Platí ho i daňoví poplatníci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zuzi Bémová

Festivalový hotel Thermal je obklíčen bary a stany, kde denně teče alkohol proudem

Karlovarský filmový festival, který si už dávno získal pověst největšího mejdanu roku, stát nejen štědře dotuje, ale toleruje také, že se na něm ve velkém konzumuje škodlivý alkohol.

Článek

Přestože se v době MFF snažím co nejvíce vyhýbat hlavnímu dějišti festivalu kolem hotelu Thermal, z  pracovních důvodů kolem něj musím tu a tam projít. A nestačím se divit. Celý prostor kolem něj je obklíčen bary a obřími stany s alkoholem, označenými velkými logy známých značek. Nelze se tak vůbec divit, že se na festivalu konzumuje alkohol ve velkém.

V době, kdy stát vyhlásil válku různým drogám, i méně nebezpečným, než je u nás ta nejrozšířenější, je s podivem, že se v areálu hotelu, jenž patří do vlastnictví státu (!) něco podobného vůbec děje. Ministra financí Stanjuru více než tato alarmující skutečnost však popuzuje, že se u baru v Thermalu nedá pití zaplatit kartou, jako by to byl ten největší problém.

Navíc nejlépe ví, jak je státní rozpočet napjatý, že stále chybí peníze ve školství i zdravotnictví, ale stále rostoucí, letos dokonce rekordní rozpočet (180 milionů korun) přebujelého a zbytečně dlouho trvajícího festivalu, ho zjevně netrápí. Nutné je přitom zmínit, že ministerstvo kultury dotuje stovkami milionů desítky dalších filmových a hudebních festivalů, kde se alkoholem rovněž nešetří, ba naopak.

Mejdan roku

Už léta platí, že mnoho lidí jezdí do Varů, aby si zde užili „největší mejdan roku“ a platí to nejen o filmových fanoušcích a „celebritách“, ale také o politicích. Rádi se ukážou na červeném koberci a pak si dopřávají VIP servis na úkor státu či sponzorů (k nimž mimochodem opět patří polostátní firma ČEZ). Když přemýšlím, jak je možné, že naši politici něco podobného tolerují, nabízí se vysvětlení. Alkohol, který si na karlovarském festivalu také oni s chutí dopřávají, totiž coby škodlivá droga narušuje vnímání, snižuje schopnost racionálně myslet a pokřivuje úsudek.

Destabilizující chudoba

Je smutným paradoxem, že prezident Petr Pavel, který v době MFF navštívil Karlovarský kraj, řešil řadu zdejších, velmi vážných problémů, jež se zde kumulují. Sám také na festival zavítal a na vlastní oči viděl, jak cynicky okázalá akce se koná v tomto regionu, zasaženém destabilizující chudobou a exekucemi.

V jeho případě je alespoň chvályhodné, že se společně s první dámou choval velmi neokázale. Na projekci filmu „Janžurka“ přišli do divadla pěšky, Eva Pavlová se nepředváděla v luxusních róbách, ani ověšená šperky za mnoho milionů jako její předchůdkyně Dagmar Havlová. Sympatické též je, že populárnímu prezidentskému páru nedělalo vůbec žádný problém splynout s davem filmových fanoušků i místních obyvatel, zatímco jiné, podstatně méně významné či zcela bezvýznamné celebrity, se od nich nechaly izolovat zábranami a ochrankou a přepravovaly se luxusními limuzínami.

Zuzi Bémová

Zdroj: Česká televize

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz