Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vánočka z Penamu skončila v koši. Konečně vím, proč si je Babiš peče sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chmee2 Wikimedia Commons CC-BY-SA-3-0

Při nákupu vánočky je zapotřebí být obzvláště obezřetný

Když v předvánočním shonu nestíhám kromě oblíbené mandlové štoly upéct vánočku, někdy ji nahradím koupenou. A nestačím se divit.

Článek

Můj muž má totiž docela rád kupované pečivo a k mému překvapení ho někdy upřednostní před domácím. Vždycky si v této souvislosti vybavím zábavnou scénu ze seriálu „Život na zámku“, v němž jedna z hlavních ženských hrdinek nechtěně urazí svoji švagrovou, když ji na návštěvě pochválí, že její zákusky chutnají skoro jako kupované. Proti gustu žádný dišputát, a tak svému muži ráda umožním, aby si koupil vánočku podle svých preferencí. Tentokrát, nic netušíc, si vybral vánočku z Penamu, patřícího do Babišova impéria Agrofert. Na Štěpána jsem mu na snídani připravila plátek své štoly a snažila se úhledně nakrájet i tu koupenou vánočku. Jenže to vůbec nebylo snadné. Hned po prvním řezu se rozdrobila na cucky a pokus vytvořit celý plátek skončil vždy nezdarem.

Vylepšená, nebo ošizená?

Podívala jsem se proto na obal, jestli už třeba nemá prošlé datum spotřeby a přitom jsem se zděšením objevila její složení: Pšeničná mouka, voda, směs 6,5 % [fruktóza 80 %, pšeničná mouka, emulgátor: E481; regulátor kyselosti: E170, E341; zahušťovadlo: E412; látka zlepšující mouku: kyselina L-askorbová; aroma s mléčnou složkou], tuk [palmový tuk, řepkový olej, voda, emulgátor: E471; jedlá sůl, regulátor kyselosti: kyselina citronová; konzervant: sorban draselný; máslové aroma, barvivo annatto], droždí, vaječná melanž, sůl s jódem (jedlá sůl, jodičnan draselný).

Je vidět, že v Penamu pečivo opravdu nešidí. Zatímco na upečení obyčejné české vánočky stačí jenom mouka, máslo, vejce, cukr, špetka soli, kvasnice, mléko a rozinky, v pekárnách Agrofertu ji „vylepšují“ celou řadou přídatných látek, především emulgátorů, regulátorů a konzervantů a ještě ji krásně „dobarví“. Navíc umí zázračně nahradit mléko vodou, máslo palmovým tukem a cukr fruktózou.

Protože vím, že tyto látky lidskému zdraví neprospívají, ba naopak, snažila jsem vymyslet, jak bych svého muže (sní bohužel opravdu všechno) přiměla, aby vánočku, kterou si ochotně koupil, raději nejedl. Nakonec stačilo jen říct, kdo ji vyrábí, a rychle skončila v koši. Konečně jsem přitom pochopila, proč si tak vytížený politik, jako je Andrej Babiš, peče vánočky sám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz