Hlavní obsah
Zdraví

Z doporučení výživových expertů se stala fraška. Nově řadí k nejzdravějším potravinám sádlo a sůl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kagor Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Zatímco dříve odborníci varovali před sádlem, dnes je zatracován margarín

Patřím k těm, co se snaží jíst co nejzdravěji a vést k tomu i moji rodinu. Jenže v poslední době už se přestávám orientovat v tom, co je vlastně zdraví prospěšné a co nikoliv, a řeším dilema, co jíst.

Článek

Výživoví poradci léta nás atakovali zprávami, jak nebezpečné jsou především živočišné tuky. Jako vždy se jejich názorů chytili výrobci potravin a trh zaplavili nízkotučnými výrobky. Tuk v nich přitom neváhali nahradit různými přidanými látkami, které cpali třeba do jogurtů a dalších mléčných výrobků. Neblahým důsledkem se stala skutečnost, že se lidé namísto tuků začali přejídat sacharidy, což vedlo mimo jiné k epidemii cukrovky.

Máslo a sádlo se staly na celá léta postrachem, namísto nich se těšily přízni zákazníků různé margaríny, dnes pro změnu zatracované. Nyní je naopak podle celé řady zahraničních studií vepřové sádlo dokonce řazeno mezi tzv. superpotraviny, které společně s rybím tukem patří do první desítky těch vůbec nejzdravějších.

Naštěstí se prozatím nemění doporučení, že mezi nejzdravější potraviny stále patří ryby (hlavně ty tučné), zelenina (především listová), ovoce (granátové jablko, citrusy, lesní plody) a také ořechy navzdory tomu, že se řadí k nejtučnějším potravinám vůbec. Mandle dokonce skončily ze všech údajně nejzdravějších potravin na prvním místě, právě díky příznivé kombinaci tuků. Také čokoláda, obsahující nemálo tuku, je zdraví prospěšná.

Výživová revoluce

Nicméně, známá česká výživová poradkyně Margit Slimáková, která pečlivě sleduje své zahraniční kolegy, dospěla při analýze jejich nejnovějších studií k závěru, že co se aktuálních výživových doporučení týče, skoro všechno je naopak. Přiznává, že nastal takový obrat, že ho můžeme považovat za výživovou revoluci. Sebekriticky se přiznává, že sama některé omyly neodhalila a předávala je dál.

Přesto právě ona opakovaně již delší dobu upozorňuje, že tragickým omylem lékařů bylo doporučovat margaríny, které navíc ještě donedávna obsahovaly nebezpečné trans tuky. Je rovněž přesvědčená, že diety s nízkým obsahem tuku a cholesterolu nadělaly více škody než užitku a vyvolaly největší epidemii obezity a cukrovky.

Upozorňuje třeba také na to, že škodlivost konzumace soli, na rozdíl od cukru, není jednoznačně prokázána a stejně tak se přiklání k tomu, že pití kávy, dokonce až pěti šálků denně, prospívá zdraví a je spojena s nižším výskytem civilizačních chorob.

Ty, co jsou z výživových doporučení zmateni, podobně jako já, Margit Slimáková nabádá, že si vystačíme s jedinou radou: Jezte kvalitní základní, nikoliv vysoce průmyslově zpracované potraviny.

Zuzi Bémová

https://www.margit.cz/ve-vyzive-je-skoro-vsechno-naopak

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/zebricek-sto-nejzdravejsich-potravin.A180207_144842_zdravi_brv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz