Článek
Nejprve mě šokovaly informace světoznámého rybáře Jakuba Vágnera, který v magazínu České televize Sama doma nedávno varoval diváky před konzumací ryb z českých řek. Posteskl si v něm, že kvalita vody v řekách u nás nikdy nebyla tak špatná jako nyní: „Poznáte to jednoduše, když uděláte rozbory rybího masa a rybí tkáně, tak z pražské Vltavy smíte zkonzumovat 16 gramů rybího masa týdně a pod soutokem Labe a Vltavy v Ústí je to maximálně tak jeden gram týdně.“
Věčné chemikálie
Jeho slova potvrzuje řada českých vědců. Například odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze nebo členové ekologického sdružení Arnika zjistili, že ve většině ryb z českých řek, zdaleka tedy nejenom v Labi a Vltavě, se nacházejí velmi nebezpečné, tzv. „věčné chemikálie“. Jde především o perfluorované látky, které v přírodě dlouho přetrvávají a do vody se většinou dostávají z průmyslových podniků, spaloven nebo domácností, například z teflonového nádobí nebo obalů na potraviny. Tyto látky u nás nejsou běžně kontrolované a navíc nejsou stanoveny jejich limity v potravinách.
Tuňák s rtutí
V domnění, že jsou alespoň kontrolovány produkty, prodávané v obchodech, jsem maso z říčních ryb vyměnila za tuňákové konzervy renomovaných značek, z nichž dělám výborné saláty a pomazánky. Ale i je nyní musím vyřadit z rodinného jídelníčku. Tento týden jsem totiž narazila na další neblahou zprávu, podle níž obsahuje drtivá většina konzerv z tuňáka nadlimitní množství rtuti, jež patří k látkám nejvíce poškozujícím lidské zdraví.
Francouzský list Le Figaro nedávno způsobil evropský skandál, když zveřejnil výsledky laboratorních testů, z nichž vyplývá, že ve všech testovaných konzervách (jednalo se o 148 produktů z pěti zemí EU) byly překročeny maximální hodnoty rtuti.
Problematické limity
Je navíc alarmující, že z těchto testů vyplývá, že potraviny v obchodech nejsou tak kontrolovány, jak deklarují orgány Evropské unie, včetně těch našich. Ředitelka nevládní organizace Foodwatch, která nechala společně s kolegy z další nevládní organizace Bloom testy rybích konzerv provést, proto vyzvala veřejné instituce i supermarkety, aby přijaly mimořádná opatření, zasadily se o snížení limitů a na trh mohly být uváděny pouze produkty, představující nejvyšší ochranu.
U nás byl realizován test rybích konzerv naposledy před třemi lety časopisem dTest, který tehdy prý překročení limitů těžkých kovů nezjistil. Je proto nejvyšší čas, aby ho zopakoval, avšak pochybuji o tom, že kvalita konzerv, prodávaných u nás, se zásadně liší od těch prodávaných v evropských obchodech. Spíše naopak.
Zuzi Bémová
Zdroj: Česká televize Sama doma
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie_priroda/pruzkum-vscht-ryby-z-ceskych-rek-obsahuji-nebezpecne-chemicke-latky_201106221430_