Hlavní obsah
Zdraví

Že jsou ryby zdravé? Ne, hrozí, že se otrávíme těžkými kovy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ocdp Wikimedia Commons CC-1.0

Konzumace ryb představuje kvůli kontaminaci značné riziko pro zdraví

Ještě donedávna jsem také já, pod vlivem neustálé osvěty, jak zdravá je konzumace ryb, snažila, abychom je doma měli na jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Aniž jsem tušila, že nám tím spíše škodím.

Článek

Nejprve mě šokovaly informace světoznámého rybáře Jakuba Vágnera, který v magazínu České televize Sama doma nedávno varoval diváky před konzumací ryb z českých řek. Posteskl si v něm, že kvalita vody v řekách u nás nikdy nebyla tak špatná jako nyní: „Poznáte to jednoduše, když uděláte rozbory rybího masa a rybí tkáně, tak z pražské Vltavy smíte zkonzumovat 16 gramů rybího masa týdně a pod soutokem Labe a Vltavy v Ústí je to maximálně tak jeden gram týdně.“

Věčné chemikálie

Jeho slova potvrzuje řada českých vědců. Například odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze nebo členové ekologického sdružení Arnika zjistili, že ve většině ryb z českých řek, zdaleka tedy nejenom v Labi a Vltavě, se nacházejí velmi nebezpečné, tzv. „věčné chemikálie“. Jde především o perfluorované látky, které v přírodě dlouho přetrvávají a do vody se většinou dostávají z průmyslových podniků, spaloven nebo domácností, například z teflonového nádobí nebo obalů na potraviny. Tyto látky u nás nejsou běžně kontrolované a navíc nejsou stanoveny jejich limity v potravinách.

Tuňák s rtutí

V domnění, že jsou alespoň kontrolovány produkty, prodávané v obchodech, jsem maso z říčních ryb vyměnila za tuňákové konzervy renomovaných značek, z nichž dělám výborné saláty a pomazánky. Ale i je nyní musím vyřadit z rodinného jídelníčku. Tento týden jsem totiž narazila na další neblahou zprávu, podle níž obsahuje drtivá většina konzerv z tuňáka nadlimitní množství rtuti, jež patří k látkám nejvíce poškozujícím lidské zdraví.

Francouzský list Le Figaro nedávno způsobil evropský skandál, když zveřejnil výsledky laboratorních testů, z nichž vyplývá, že ve všech testovaných konzervách (jednalo se o 148 produktů z pěti zemí EU) byly překročeny maximální hodnoty rtuti.

Problematické limity

Je navíc alarmující, že z těchto testů vyplývá, že potraviny v obchodech nejsou tak kontrolovány, jak deklarují orgány Evropské unie, včetně těch našich. Ředitelka nevládní organizace Foodwatch, která nechala společně s kolegy z další nevládní organizace Bloom testy rybích konzerv provést, proto vyzvala veřejné instituce i supermarkety, aby přijaly mimořádná opatření, zasadily se o snížení limitů a na trh mohly být uváděny pouze produkty, představující nejvyšší ochranu.

U nás byl realizován test rybích konzerv naposledy před třemi lety časopisem dTest, který tehdy prý překročení limitů těžkých kovů nezjistil. Je proto nejvyšší čas, aby ho zopakoval, avšak pochybuji o tom, že kvalita konzerv, prodávaných u nás, se zásadně liší od těch prodávaných v evropských obchodech. Spíše naopak.

Zuzi Bémová

Zdroj: Česká televize Sama doma

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie_priroda/pruzkum-vscht-ryby-z-ceskych-rek-obsahuji-nebezpecne-chemicke-latky_201106221430_

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz