Hlavní obsah
Umění a zábava

Že se vlastně nic nestalo? Ale stalo. Nová minisérie ČT vyniká nad ostatním seriálovým balastem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Minisérie Vlastně se nic nestalo vyniká také výtečnými hereckými výkony. Vévodí jim Denisa Barešová

Šestidílnou minisérii České televize Vlastně se nic nestalo režiséra Jana Vejnara rozhodně stojí za to zhlédnout, i když cílí především na mladší publikum.

Článek

Sama k němu již nepatřím, nicméně mě silně zasáhla. Přesvědčivě totiž ukazuje, jak se liší život dnešní internetové generace „Z“ od té naší. Přitom nás dělí jenom nějakých dvacet let. Na svých dospívajících dětech bohužel také dnes a denně vidím, že je to generace, která tak, jako hlavní hrdinové Vlastně se nic nestalo, zcela podlehla fenoménu sociálních sítí, které fatálně ovlivňují její chování.

Děsivé pomyšlení

Při pomyšlení, že moje pohledná dcera bude nabízet své obnažené tělo na různých platformách, jak to dělají z různých důvodů v jednotlivých epizodách Žofie a Andrea, mě popadají záchvaty úzkosti. Přestože děti doma všemožně kontrolujeme a patříme k těm rodičům, co podporují zákaz užívání mobilních telefonů na školách či na táborech a dost často jim je kvůli nedodržování domluvených pravidel zabavíme, pro ně to neznamená žádný trest. Jednoduše si telefon tajně půjčí od spolužáků nebo kamarádů.

Marná snaha

Oba potomky se přesto snažíme od sociálních sítí odpoutat tím, že je podporujeme v jejich sportovních aktivitách a koníčcích. Ale i to se nám jaksi vymklo. Ocitli se totiž v další komunitě svých vrstevníků, kterou sociální sítě rovněž zásadně ovlivňují. Syn utrácí kapesné i výdělky z prvních brigád za trvalou, drahé tenisky a mikiny, potravní doplňky či předražené módní nápoje. Děsím se toho, abych brzy nezjistila, že podobně jako Roman z tohoto seriálu, platí i za prohlížení pornografických fotografií dívek.

Ano nebo ne?

Přemýšlím teď, jestli bych neměla seriál Vlastně se nic nestalo doporučit našim dětem ke zhlédnutí. Byť mladé diváky varuje, že kvůli sociálním sítím mohou přijít o partnerský vztah či zaměstnání, obávám se, jestli by u nemalé části z nich nevzbudil spíše zvědavost a touhu vyzkoušet si něco podobného.

Nás rodiče každopádně nabádá, abychom neblahý vliv sociálních sítí nepodceňovali a s hrůzou nezjistili, že mají na generaci „Z“ podstatně větší vliv než my.

Zuzi Bémová

Zdroj: Česká televize

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz