Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zemědělcům nevadí, že zamořili půdu i vodu, ještě svými traktory zhoršují stav ovzduší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Budeme si muset zvykat, že bude kvůli klimatické změně zima bez sněhu?

Ačkoliv některé důvody protestů zemědělců chápu, vadí mi jejich bezohledné chování. Sami nesou velký podíl na katastrofálním stavu životního prostředí a ještě brání snaze ho zachránit.

Článek

Nedávno jsem viděla nový film Bohdana Slámy „Sucho“ a  velmi na mě zapůsobil. Řeší totiž témata, která mě deprimují a vzbuzují nemalé obavy, co bude dál. Ať už jde o závislost dětí na mobilních telefonech a sociálních sítích, nebo o problematiku sucha. Bohdan Sláma připomíná, jak ničivý vliv má sucho na krajinu v naší zemi, ale i na zvířata, hmyz a lidské bytosti.

Místo polí beton

Bydlíme s rodinou na venkově, a tak tento fatální problém silně prožívám. Je pro mě utrpením, když vidím jak nám i sousedům usychají stromy, přestože se je snažíme zalévat, při výletech do krajiny je to bohužel patrné doslova na každém kroku. Neméně děsivý je pohled na kdysi zelené louky a zlatavá pole v blízkém okolí, na nichž se nyní budují stále nová logistická centra, ačkoliv politici neustále slibují, že tomu učiní přítrž.

Při víkendových cestách do Krušných hor s hrůzou sleduji, jak podél cesty mezi městy Ostrov a Jáchymov vyrůstá obří logistický areál, navíc v blízkosti lázeňského města a rekreační oblasti Krušnohoří, nedávno zapsané na seznam UNESCO. Je neomluvitelné, že právě v tomto regionu, který se sotva vzpamatoval z hrozného údělu minulých dob, budou jezdit tam a zpět tisíce kamionů. Na tento proslulý seznam památek je zapsána i zdejší „Rudá věž smrti“, kterou tento „chrám“ logistiky zpupně obklíčil.

Drancování půdy

Namísto toho, aby zemědělci protestovali proti alarmující skutečnosti, že v naší krajině drasticky ubývá zemědělská půda nebo že je už třetina té zbývající ohrožena silnou erozí, dělají pravý opak. Sami s půdou hospodaří nešetrně a nezodpovědně a kvůli jejich počínání je také téměř třetina pitné vody a polovina spodní kontaminovaná toxickými pesticidy.

Přestože právě v oblasti zemědělství hraje změna klimatu zásadní roli, vysmívají se všem snahám ekologů i moudřejších politiků tuto situaci zvrátit. Vlivnou zemědělskou lobby zajímá především její byznys. Vůbec se přitom nezdráhá zamořit nejen půdu a vodu, ale i vzduch.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz