Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Daňoví poplatníci nechtějí zaplatit českého učitele. A ten má tudíž smůlu, říká ministr školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Vlček, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Miluju ten nový seriál. Jmenuje se Ministr Bek vypravuje. Každý den nové nápady, náměty, návrhy a postřehy. Tak třeba ten poslední. To je vám pecka! Daňoví poplatníci si prý nechtějí nechat zvýšit daně, a tak učitelé nedostanou slibované peníze.

Článek

V čerstvém rozhovoru se ministr Bek (STAN) rozhovořil o tom, že jsme ,,..spíš taková chudší bohatá země, “ a že většina českých voličů nechce, aby se jim zvyšovaly daně. (Pozn.: Kdo najde voliče, který chce zvýšit daně, ať mi ho ukáže. Dostane ode mne na pivo.) Tudíž i přes veškeré proklamace v aktualizovaném vládním prohlášení, že na školství půjde 5,2 % HDP, že se zvýší platy kantorů atd., nakonec vládní ministr obrátí a prohlásí, že učitelé mají vlastně smůlu. Daňový poplatník to prý nechce. Daňový poplatník Pepa prostě nechce zaplatit kantory, a tak si češtinářka Maruška a angličtinář Mirek budou muset holt utáhnout opasky. A nebo se na to vykašlat.

Foto: Zuzana Růžičková

Vyjádření ministra školství.

Aha! Já už tomu rozumím. Nové pořádky! Takže teď se tedy bude dělat anketa či hlasování typu: Poplatníku Pepo, kam přesně chceš vrazit peníze ze svých daní? Na výběr máš: americké stíhačky F-35, zvýšení důchodů, několik kilometrů dálnic, dále tu máme navýšení platů zdravotníků atd. Takový švédský stůl. Vyber si!

Foto: Wikilmages, Pixabay

Stíhačka F 35

Tak já vím už asi docela přesně, na čem se tady dá ušetřit. Na podobně smýšlejících politicích. Na co si tam vlastně tedy podobné politiky platíme, když přehazují tato rozhodnutí na nás? Není to snad na nich, aby řekli, co je strategická investice? Není snad na nich, aby si vytvořili plán (čili programové prohlášení vlády) a pak podle něj jeli? Nemají náhodou oni rozhodovat o tom, co je a není důležité? My jsme odvolili, jasně jsme jim vzkázali, že peníze do vzdělávání jsou priorita (když to všechny vládní strany mají ve volebním programu) a teď očekáváme, že to splní.

Ovšem zatímco ministr Bek vypravuje své dojmy, které zřejmě nabyl po rozhovoru s Pepou, tak já tu mám (na rozdíl od něj) čísla. Mrkněme se na poslední průzkum od CVVM. A to je tedy soda. V nové zprávě Centra pro výzkum veřejného mínění vládě spíše nedůvěřuje 32 procent dotázaných a rozhodně nedůvěřuje 40 procent. Téměř tři čtvrtiny voličů vládě nevěří. A proč? No to je jasné. Protože něco jiného nám strany nabulíkovaly před volbami a teď konají v přímém rozporu s tím, co slibovaly. Školství je priorita. Školství je priorita. Školství je…

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz