Hlavní obsah
Cestování

Bhútán: Země, kde převládá úcta k přírodě a tradicím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj obrázku: Pixabay/Public domain

Poslední dobou se Bhútán řadí mezi cestovatelskou top desítkou. Kvůli covidu byl dva roky zcela uzavřen. I tak je počet turistů neustále omezován. Důvodem je ochrana přírody a památkové rezervace.

Článek

Příroda je na prvním místě

To, že se v posledních letech na Bhútán dostává čím dál tím méně turistů, je zapříčiněno rozhodnutím vlády. Ta totiž chce, aby příroda, která je zde stále krásná a nepoškozená, taková zůstala i nadále. Bhútán je místo, kde se k přírodě chová velký duchovní závazek, který místní lidé chtějí dodržet. Město je totiž od jeho vzniku považováno za posvátné. V Bhútánu je stále velký podíl nepoškozené přírody, je zde zachováno více než 72 % lesů. I přesto, že je místo tak chráněno a vstup sem je vázán přísnými pravidly, je zde k nalezení několik zajímavých a výjimečných turistických památek, které stojí za to navštívit. Jak dokazuje několik cestovatelských blogů a fotografií na internetu, lidé, kteří měli tu možnost se sem podívat, na tuto návštěvu nemohou zapomenout.

Tygří hnízdo

Úplně nejznámější a nejžádanější atrakcí je Paro Tatsang. To je známé pod pseudonymem Tygří hnízdo, které se nachází nedaleko města Paro. Chrám byl postaven přibližně v 17. století na místě, kde se původně nacházela meditační jeskyně. Po vybudování tohoto chrámu se první návštěvníci shodli na tom, že na ně působí zvláštní vyšší moc. Když totiž z chrámu odcházeli, údajně se cítili jako znovuzrození. Podle místní legendy se traduje, že sem na hřbetě tygra přiletěl samotný Guru Rinpočhe, který zde pobýval po dobu tří let, tří měsíců, tří týdnů a tří hodin. Po celou dobu svého pobytu se údajně intenzivně modlil, meditoval. Jeho cílem bylo vyhnat zlé duchy z tohoto posvátného místa. Na jeho počest byly na tomto místě později vybudovány čtyři kláštery, které dodnes obývají mniši. Mniši nabízejí hostům malou prohlídku, která je doplněna o odborný výklad. Všichni turisté však musí dodržovat jejich pevně daná pravidla. Například se na tomto místě nesmí nic fotografovat. Případná fotografie by totiž mohla narušit místní duchovní atmosféru.

Thimphu

Zajímavé je i hlavní město Bhútánu. Na toto místo se každý rok sjíždí tisíce turistů, aby se podívali na jedno z nejposvátnějších míst vůbec. Zároveň je zde velká síť obchodů a služeb. Samotná metropole se navíc nachází na břehu řeky Raidak, které lemuje několik krásných horských krajin. Své hlavní sídlo zde má také královská rodina. Královský palác se nachází na jednom z nejvíce rušných míst a ti, co mají štěstí, vidí přijíždět i samotného krále Džighmeho.

Trongsa

V poslední řadě nemůžeme vynechat i město Trongsa, které opravdu stojí za zmínku. Nejenom, že se jedná o velmi vyspělé město, které je plné obchodů, služeb a zajímavých přírodních úkazů, také se zde nachází i jedna z nejvýznamnějších bhútánských historických pevností. Místo lemují nádherné květiny, které se nesmí trhat. Pokud tak učiníte, může vám hrozit i pobyt za mřížemi. Městu dominuje buddhistický klášter, který má jedinečnou architekturu a několik vzácných historických staveb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz