Hlavní obsah
Lidé a společnost

Domorodý africký kmen Vadomů ukrývá tajemství: Jeho obyvatelé mají pštrosí nohy se dvěma prsty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V Zimbabwe žije v oblasti Kayemba domorodý kmen Vandomů, který má zvláštní genetické onemocnění zvané ektrodaktylie. Tato nemoc se vyznačuje syndromem pštrosích nohou, což znamená, že na chodidlech chybí některé prsty.

Článek

Tato neobvyklá degenerace se u kmene Vadomů dědí z pokolení na pokolení. Již při narození potomka se postižení projevuje tím, že na dolních nebo horních končetinách dítěti schází více prstů. Téměř v každém případě se jedná o tři prostřední prsty. Zbývající krajní prsty, mezi které patří malíček a palec, jsou zahnuté směrem dovnitř.

Lidé žijí izolovaným způsobem

Vandamové se během svého života potýkali s mnoha problémy. Kvůli svému onemocnění a nevšedně vyvinutými prsty na nohách, jsou odkázaní chodit naboso, protože žádná obuv se nepřizpůsobí tvaru jejich končetin. Nebezpečí jim hrozí i při běhu, kdy nemají stabilitu. Tito lidé velmi často napadají na jednu stranu a kvůli tomu se někteří z nich smrtelně zranili. I přes tato omezení jsou domorodí obyvatelé na sebe hrdí a pyšní. Jsou velmi schopnými lovci, kteří své rodiny zajistí rybolovem, sběrem ovoce a lovem zvěře. Kromě těchto omezení mají lidé kmene Vadoma také další, a to velmi zásadní omezení, které se týká uzavírání jejich manželství. Na to mají přísně daná pravidla, která musí dodržovat. Pokud by tato pravidla porušili, hrozil by jim trest smrti.

Foto: Freepik/Publicdomain

Zvláštností těchto lidí jsou dva prsty

Aby se syndrom pštrosích nohou nešířil mezi jiné kmeny, vznikl zákon, který těmto lidem povoluje sňatek pouze s příslušníky jejich kmene. Právě to je důsledek toho, že se stále více dětí v této oblasti rodí se syndromem tzv. dvou prstů. Mimo tento zákaz se mohou Vadamové navštěvovat a navazovat přátelství s ostatními členy komunity, protože jejich stav ostatní berou jako samozřejmost a ne postižení. Obyvatelé tohoto kmene jsou však přátelští a nejsou zlí. Ačkoliv je velmi těžké je na první pohled spatřit, není to nereálné. Tito lidé se turistů nebojí a jsou otevření novým věcem.

Několik let se pátralo po vysvětlení

Podle vědeckých odborníků mohlo k této deformaci lidského těla dojít několika způsoby. Jako první to mohl zapříčinit buněčný kmen číslo sedm. Jiní badatelé se domnívají, že mutace dolních končetin není typická pouze pro kmen Vadamů, ale že se toto postižení objevuje i mezi jinými domorodými kmeny. Ačkoliv proto nejsou žádné důkazy, vědci jsou o tom čím dál častěji přesvědčení. Podle nich existuje čím dál více lidí, kteří žijí mimo kmen Vadoma, ačkoliv mají tento jedinečný tělesný vzhled. Jiní badatelé tvrdí, že se mezi předky Vadamů objevili ptáci, kteří se usadili mezi lidmi. Směs jejich DNA se následně propojila s ženami tohoto kmene. Poté se narodily děti postižené touto mutací, která se dědí z generace na generaci. Navíc se traduje taková zvláštnost, a to, že jejich předkové pocházejí z jiné planety, kterou nazývají Liitolafisi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz