Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fanfán Tulipán měl kořeny v Praze. Svou krásou oslnil nejednu ženu, osud mu připravil bolestný konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Obdivovaly ho ženy po celém světě. Nikdo se na jeho krásu nemůže vynadívat. Osud hlavního hrdiny tak veselý nebyl. Byla mu diagnostikována rakovina. Zemřel pouhý den před svými narozeninami.

Článek

Jeho tajným snem bylo stát se hercem

Herec Gérard Philipe se narodil 4. prosince 1922 v jihofrancouzském Cannes, a to jako druhé dítě rodičům Marie Élise Joséphine a Marcelu Marie Honoré Philip. Gérard měl ještě jednoho staršího sourozence Jeana. Jeho babička pocházela z Prahy a krátkou dobu bydlela v Brně. Otec byl vlastníkem několika luxusních hotelů a měl svoji právnickou kancelář. Gérard ale nebyl ve škole příliš pilným studentem, a proto musel opakovat maturitní zkoušku, u které neuspěl. V dalším roce vážně onemocněl zápalem plic a poté školu navštěvoval jen externě. Následně se celá rodina přestěhovala do Grasse, kde Gérard dokončil maturitu a přihlásil se právnickou fakultu. Jeho tajným snem však bylo stát se hercem. V tom ho velmi podporovala i jeho matka.

Romantický hrdina Fanfán Tulipán

V roce 1946 získal svou velkou první hereckou roli ve filmu Idiot, kde si zahrál knížete, který zvítězil nad zlem. Tuto roli se mu podařilo ztvárnit opravdu bravurně. U fanoušků a filmových kritiků sklidil velký obdiv a nadšení. Gérardův úspěch na divadelních prknech a filmových plátnech pokračoval a rozvíjel se velmi zdařile. Zazářil skvěle hned několika dalších nezapomenutelných dílech. Zahrál si ve známé divadelní hře Cid postavu jménem Rodrigo a také ztvárnil prince Homburského v dramatu Caligula. Teprve divadelní role udělaly z tohoto herce opravdovou filmovou ikonu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Fanoušci se na něho mohli těšit ve filmech jako je například Červený a černý, který natočil v roce 1954 nebo ve filmu Parmské vězení. Vůbec nejúspěšnějším filmem, který ho doslova vystřelil do výšin, se stal v roce 1952 Fanfán Tulipán, kde si zahrál romantického hrdinu, kterého nedokázal vůbec nikdo porazit. V této roli vynikal svým šarmem a francouzským vtipem. Pro svůj jemný a citlivý přístup byl předurčen hrát romantické hrdiny, kteří dobývají ženská srdce. Od této chvíle se stal Gérard Philipe nejslavnější filmovou hvězdou a miláčkem u svých fanoušků.

Trpěl častými zdravotními problémy

V roce 1951 se oženil s Nicole Fourcadovou, která převzala jméno Anne Philipe. Později se jim narodily dvě vytoužené děti, dcera Anne-Marie a syn Olivier. Nejprve se i s dětmi usídlili v rušné Paříži, ale později se přestěhovali na francouzský venkov, jelikož Gérard toužil po klidném domově. Proto v Cergy koupil velký prostorný dům pro jeho rodinu. Když byl Gérard Philipe malý, trpěl častými zdravotní problémy. To se také projevilo později a ovlivnilo jeho zdravotní stav tak, že musel být začátkem listopadu 1959 převezen do nemocnice.

Následovalo mnoho vyšetření a následná operace, kdy lékaři poté potvrdili, že se jedná o rakovinu v pokročilém stádiu. Této nemoci Gérard Philipe podlehl na vrcholu své herecké kariéry, a to v pouhých 36 letech, dne 25. listopadu 1959. Jeho posledními filmy byly Nebezpečné známosti a Horečka stoupá v El Pao. Jejich premiéry se bohužel nedožil.

Za svých skoro patnáct let umělecké práce hrál Gérard Philipe ve více jak 40 filmech a navštívil mnoho zemí. Na jeho počest a památku se ve Francii každoročně uděluje filmová cena Gérarda Philipa, která je určena nadějným a začínajícím filmovým hercům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz