Hlavní obsah
Aktuální dění

Guru Jára je na svobodě: Trest na Filipínách údajně stačil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Pixabay/Public domain

Dnes jsem se dočetla článek, že Guru Jára je na svobodě. Údajně došlo k nápravě a svůj trest si odpykal na Filipínách. Stačí to?

Článek

Jaroslav Dobeš, kterého spíše známe pod přezdívkou Guru Jára či Óm nadsamec, se po několika letech ve vězení dostal na svobodu. Spolu s ním se ven dostala i jeho dlouholetá spolupracovnice Barbora. Podle dostupných informací ho propustil brněnský soud s tím, že si svůj trest odpykal ve filipínské vazbě. Stačí to ale k jeho nápravě, nebo jakou jistotu má společnost, že se zase nedopustí nekalého jednání?

Duchovní učitel

Guru Jára se před svými klientkami prezentoval jako duchovní vůdce, který jim pomůže najít svou vnitřní cestu. Některé z nich měl dokonce znásilnit. On se však bránil tím, že ženy údajně odháčkovával, aby jim pomohl najít novou vnitřní cestu. Podle soudu to není trestné, protože se jedná o tantrickou praktiku, nikoliv o samotný akt znásilnění. Od té doby jsem se snažila načíst si o těchto praktikách něco navíc. Pokud dochází k samotnému odháčkovávání, akt by měl být zcela dobrovolný a ženy by si na něho měly především pamatovat. Guru Jara však své klientky omámil a pak na nich vykonával tyto nekalé praktiky.

Filipínská věznice stačila

Následně byl Guru Jára zadržen a uvězněn ve Filipínském zařízení. Nikdy nechtěl být převezen do České republiky, protože věděl, že zde by mu hrozilo několik let vězení. Dlouhou dobu se tomu pomocí všech možných úředních praktik bránil. Nakonec však svůj boj prohrál a do Česka se vrátil v polovině srpna. Ještě dva měsíce si poseděl v plzeňské borské věznici a nyní je na svobodě. Podle soudu si většinu trestu odpykal ve filipínské věznici a nic nebrání jeho propuštění.

Mnoho lidí je však rozhořčeno a všichni se ptají, kde je záruka, že tento člověk nebude dále páchat zlo? Stačí všem říct, že se ze svých chyb poučil? A jak tomu někdo vlastně může věřit? Guru Jára měl vše dobře propočítáno, a když ho na Filipínách zadržela policie, žádal o náboženský azyl. Stejně tak učinila i jeho partnerka a spolupracovnice Barbora. Vzhledem k tomu, že moc dobře věděl, co mu v Česku hrozí, to nebylo nic divného. Uvidíme, zda se takový lidé dokáží poučit a už nikdy nekonat zlo, které doposud dělali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz