Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když byl muž impotentní, ženy se s ním rozvedly. Ve Francii muži dokazovali svou moc zvláštní komisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Napadlo by vás někdy, že pokud je muž impotentní, hrozí mu rozvod? V 16. století to byla zcela běžná praxe. Muži, kteří nebyli v pořádku, museli předstoupit před speciální komisi, která jejich schopnosti posoudila.

Článek

Rozvod jako vzácnost

V 16. století byly rozvody skutečnou vzácností, kterých se mohli dopouštět pouze lidé z vyšší vrstvy. Nejvíce se rozváděli bohatí, kteří soudce a právníky dokázali odměnit vysokým jměním. Jediný důvod, kdy se rozvod povoloval i obyčejným měšťanům a chudině z vesnice byl ten, který se týkal ložnice. Co si pod tím představit? Žena se směla se svým manželem rozvést ve chvíli, kdy nebyl schopen plnit své manželské povinnosti. Především v 16. a 17. století bylo nemít sex se svým manželem považováno za těžký zločin. A za to také přicházely kruté tresty.

Rozvody kvůli impotenci

A toho využívaly ženy, které se chtěly svých partnerů zbavit. U soudu tvrdily, že manžel neplní své povinnosti a že sexuální život nenaplňuje jejich představy. Pierre Darmon, historik původem z Francie, během svého bádání zjistil, že první rozvody kvůli impotenci byly zaznamenány již ve 14. století, kdy církevní soudy čelily doslova přívalové vlně žádostí o rozvod. Důvod byl vždy jeden a ten samý. Impotence manžela. Historik se pokusil rekonstruovat samotný soudní proces, na základě dochovaných informací.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Muži byli v minulosti pod velkým dohledem.

Vše původně začalo jednou jedinou návštěvou zhrzené a nespokojené manželky u soudu. Manželka si soudnímu úředníkovi postěžovala na to, že její manžel neplní své manželské povinnosti a její intimní život upadá. Po této stížnosti byl k soudu předvolán manžel, který se musel podrobit důkladnému vyšetření. Na manžela čekalo vyšetření kněžími a duchovními představiteli, felčary a porodními asistentkami. Vyšetření se zaměřilo na reprodukční orgány podezřelého. Zkoumala se jeho zdravotní stránka a také fakt, zda své sexuální povinnosti neplní záměrně či neúmyslně. A co vlastně tito inspektoři zkoumali? Jestli muž dosáhl správné erekce a je schopen zdravého výkonu.

Pamfletisté plnili noviny

Tyto soudní procesy měly i své stinné stránky. Bulvární novináři, tehdy se jim říkalo pařížští pamfletisté, si velice užívali tyto nešťastné případy. Když nějaká žena udala svého manžela, druhý den se o tom psalo v novinách. Znamenalo to také, že šlechta o nich ochotně veřejně diskutovala a s chutí ponižovala obviněnou stranu.

Dochovaný novinový článek byl o markýzu de Langey, který musel veřejně bránit svou potenci. Vše se odehrálo v 17. století. Ten byl během své první lékařské prohlídky prohlášen za zcela zdravého. Následně se dožadoval u soudu, aby bylo jeho jméno očištěno. Následně se však stalo něco, co nikdo nečekal. Když musel markýz de Langey svůj akt vykonat před svědky. V ten moment selhal. K velké radosti své manželky byl prohlášen za impotentního a ona se mohla rozvést.

Zdroje: Medium, VintageNews, ParisRewies

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz