Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když John potkal Jackie, byl to osud: Před 70 lety se zrodil jeden z nejkrásnějších párů světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Píše se rok 1953 a na světě vznikal nový zamilovaný pár. Tehdy ještě nikdo netušil, že velká láska se vzápětí promění ve velké drama. Co se mezi nimi tehdy odehrálo?

Článek

Pocházela z prominentní rodiny

Jacqueline Bouvierová se narodila 28. července 1928 do velmi zámožné rodiny Janet Leeové a Johna Jacka Bouviera. I přesto, že svět tou dobou zmítala velká hospodářská krize, celá rodina žila v luxusu se služebnictvem. Jacqueline, později přezdívaná Jackie, prožívala dětství, o kterém snila kdejaká mladá dívka. Jenže vztah jejích rodičů nebyl ideální, a tak se manželé po několika letech společného soužití rozvedli. To Jackie velmi poznamenalo a věděla, že ona nikdy nechce své děti vystavit podobnému traumatu.

Jackie byla velmi chytrá a nadaná, a tak se rozhodla, že bude cestovat po světě. Tomu předcházelo její úspěšné dokončení studia na elitní škole Vassar College. Když se vrátila ze své roční cesty po Evropě, začala studovat na Univerzitě George Washingtona. Od roku 1952 pracovala v deníku Washington Times-Herald jako fotoreportérka. Svou ambiciózní povahou si dokázala vydobýt vysoké postavení společenské novinářky Proto také byla vyslána do Londýna, odkud přinášela reference o korunovaci královny Alžběty II. A právě díky svému povolání potkala i svého osudového muže.

Jedno nevinné setkání ji změnilo život

Díky své práci se stala vášnivou jezdkyní na koních a milovala čtení knih. Když jednoho večera zamířila na večeři v Georgetownu, setkala se tam s pohledným tmavovlasým senátorem. Tím byl J.F.Kennedy. Ten pohlednou Jackie oslovil a začala se psát jejich společná životní kapitola. Mělo to však jeden velký háček. Jackie začala po několika strávených nocích přemýšlet o tom, zda by se v budoucnosti mohla provdat za muže, který má alergii na koně. To však netušila, že žádost o ruku bude následovat. V květnu roku 1953 John svou milovanou Jakcie požádal o ruku a připravil si pro ni prsten s diamantem. Ona jeho nabídku hned nepřijala, protože měla spoustu práce v Londýně. Psala totiž o korunovaci královny Alžběty II pro list The Washington Times-Herald.

Nakonec vše dobře dopadlo a o několik dnů později Jackie řekla ano. Koncem června roku 1953 světu oznámili své zásnuby. Ještě v září téhož roku došlo na svatbu roku. Zamilované hrdličky se vzaly v kostele sv. Marie v Newsportu. Svatby se zúčastnilo 700 lidí a na samotnou svatební hostinu pozvali téměř 1200 hostů. Následně se manželé odstěhovali do Washingtonu, kde John pokrčoval ve své politické kariéře. O sedm let později se stal americkým prezidentem.

Nevěry, hádky a rozvod

Podle některých příběh jako z pohádky, za kterým se však skrývala temná stránka. Od té doby, co byl John prezidentem, jejich vztah oddělovala politika. John neměl na rodinu téměř žádný čas a kromě toho byl Jackie intenzivně nevěrný. Jackie si to nenechala líbit a chovala se stejně jako manžel. Mezi její milence se mělo řadit několik světových politiků, novinářů a vysoce postavených podnikatelů. I přesto, že se snažili svůj vztah udržet, plánovali ještě jedno dítě. V listopadu roku 1963 neznámý atentátník amerického prezidenta Kennedyho zastřelil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz