Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konec zdravotní péče v Česku a vládě to vůbec nevadí. Tohle se za Babiše nestalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/public domain

Od prosince nás čeká výrazné omezení zdravotní péče. Všichni se teď bojí, aby nebyli nemocní. Jinak by se také mohlo stát, že nás nikdo neošetří.

Článek

Vláda se prostě rozhodla, že si bude dělat, co chce. I přesto, že ministr Válek neustále vypráví pohádku o Karkulce a o tom, jak nám bude dobře, vypadá to, že to je trochu jinak. Na začátku října nám ministerstvo slíbilo, že se vůbec nemusíme bát toho, že by se v České republice omezila lékařská péče. Sám ministr Válek tvrdil, že se to nestane, protože zdraví pacientů je na prvním místě. Dnes se dozvídáme, že většina nemocnic a lékařských ordinací se rozhodla, že prostě zavře a péči neposkytne. A jaký je důvod? Nespokojenost se svými platy a pracovními podmínkami, které jsou v České republice pro mladé a začínající lékaře vytvořeny. Bohužel to odnesou nevinní lidé, kteří potřebují pomoc.

Omezí se péče

Jak jsem se doslechla nejen ve zprávách, ale i během svého čekání na vyšetření v nemocnici, kde jsem čekala na rentgen, omezí se lékařská péče. A zrovna ta naše nemocnice omezí svou péči výrazně. Například rentgenová pracoviště v pátek a o víkendu vůbec nebudou fungovat. Omezí se pohotovostní služby, lékaři v noci sloužit nebudou, pohotovost bude zachována pouze v nemocnici. Zubní ordinace a dětští lékaři budou ordinovat pouze dva až tři dny v týdnu. Pohotovost pro děti a zubní pohotovost o víkendech a v noci nebude. A to jen, co jsem si přečetla na nástěnce našeho města. Základní péči poskytne fakultní nemocnice, ostatní bude muset počkat do pondělí, kdy v ordinaci možná nalezneme i svého praktického lékaře.

Co se týče soukromých lékařů, kteří mají vlastní ordinaci, záleží pouze na jejich dobré vůli, kdy a jak budou pacienty ošetřovat. Zatím to vypadá, že se bouří pouze nemocnice a větší polikliniky ve městech. Bohužel ministerstvo pro své občany nic nedělá a vypadá to, že si stále myslí, že lékaři si dělají srandu. Nejsem volič Andreje Babiše, ale ani se nechci jeho vlády zastávat. Ale uznejme, že tohle se za jeho mandátu nedělo. Ale proč se to děje právě teď? Není na čase, aby se naše vláda probrala ze spánku, sundala růžové brýle a začala si všímat toho, jak jde náš stát do záhuby? Základní potřebou člověka je kromě spánku, bydlení, jídla a pití mít kvalitní zdravotní péči. Když víme, že jí nemáme, jak se nám má žít v tomto státě? Kde máme brát důvěru? Opravdu musíme žít v každodenním strachu, že se nám nebo našim blízkým něco stane?

Prý budou jednat…

A tak ministr Válek znovu zopakoval svou pohádku o Červené Karkulce a také o tom, jak hodlá se zdravotníky vyjednávat. Dokonce nás všechny znovu přesvědčil, že určitě lékaři péči neomezí. Jak si může být tak jistý, a co bude dělat, až se ordinace zavřou a nikdo tam nebude? To nám řekne, že se omlouvá? Možná bude mlčet a dělat, že nic nevidí. Teď vlastně pochopil, proč se to všechno děje. Opravdu za to mohou peníze? „Cílem té akce není omezovat dostupnost zdravotní péče, ale učinit medicínu a práci ve zdravotnictví více atraktivní, než je dnes. Abychom měli dostatek zdravotních sester a aby byla péče zajištěna nejenom v prosinci, ale i v následujících letech,“ řekl prezident České lékařské komory Kubek.

Podle Milana Kubka vláda nejedná. Na to má ministr zdravotnictví zcela jiný názor. „Ta poslední počítala s tím, že na odměny zdravotníků půjde 8, 6 miliardy korun. To bylo skutečným maximem možného, co si systém, nemocnice a pojišťovny mohou dovolit, aby to zdravotní systém ustál a nedoplatili na to pacienti a daňoví poplatníci, navíc by to vyřešilo původní požadavek Sekce mladých lékařů ČLK,“ řekl ministr Válek. Tak a teď si vyberme, kde je vlastně pravda.

Nejsou lékaři, není pomoc

Bohužel se musíme připravit na to, že v následujících týdnech zažijeme omezenou lékařskou péči, nebude to asi takové, jak jsme zvyklí a zřejmě budeme čekat i hodiny, než přijdeme na řadu. Jediné, co si můžeme přát je to, abychom nebyli nemocní a nemuseli dojíždět do několik kilometrů vzdálených nemocnic, kde by nám možná někdo pomohl.

Anketa

Souhlasíte s omezením zdravotní péče?
ano
2 %
ne
98 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz