Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lev Davidovič Bronštejn: S Leninem byl jedna ruka, Stalin ho nechal zavraždit v Mexiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Mohlo by se mu říkat jakkoliv. Bolševik, marxista, Leninův kamarád i nepřítel Stalina. Lev Davidovič Bronštejn byl opravdu muž mnoha tváří. Pokud vám toto jméno nic neříká, není se čemu divit. Ze školy ho totiž můžeme znát jako Lva Trockého…

Článek

Bronštejn byl původně židovského původu. V roce 1879 se narodil na Ukrajině. Jako malý chlapec se věnoval četbě knih a zajímal se o politické dění. Do jeho života výrazně zasáhla první i druhá světová válka. Studium na vysoké škole ho nebavilo, a tak po několika měsících své absence dostal od školy vyloučení. To nebylo všechno a jeho život výrazně poznamenala další událost. V roce 1902 ho nechal carský režim deportovat do vyhnanství na Sibiř, za jeho neustále výroky a kritiku proti tomuto režimu. A právě tam dostal nápad, že by si mohl nechat změnit příjmení.

Začal bojovat za revoluci

Když ho propustili ze zajetí, vydal se na cesty po Evropě. Ani to mu nepomohlo a nepomohla ani změna jeho příjmení. Po jeho návratu do Ruska ho znovu čekalo vyhoštění na Sibiř. Když však nastala nevydařená petrohradská revoluce v 1905, musel putovat do vídeňského exilu. Jenže ani své plány nevzdal a znovu se začal intenzivně podílet na přípravě další revoluce. V té době se svým budoucím soudruhem Leninem nesouhlasil, ale i tak se nebál říct svůj názor. Lidově řečeno, co měl na srdci, to měl i na jazyku. Jeho jediná výhoda byla ta, že Rakušané ve většině případů dělali, že nic nevidí a neslyší, protože vidina svržení carského režimu se jim více než zamlouvala.

Velká říjnová socialistická revoluce

A jak jsme již výše psali, i když Lenina původně kritizoval a s jeho názory nesouhlasil, v říjnu roku 1917 si velice dobře notovali a rozuměli si v každém názoru. Oba spolu začali plánovat spiknutí proti tehdejšímu režimu. Lenin to sice podle jeho názoru hodně uspěchal, ale i tak se sám postavil do čela vznikající Rudé armády, aby spolu jako Rudé gardy zaútočili na Zimní palác. A výsledek byl pro oba dva výtečný. Převrat se povedl a Rusko se hnalo na cestu, kterou si v té době neuměl téměř nikdo představit. Ale nenechte se zmást. To, že v jeden moment bojoval za něco úspěšného a dobrého, z něj rozhodně dobrého a mírumilovného člověka nedělalo. Kdokoliv stál v jeho cestě, toho nechal s radostí popravit. Byl tak krutý, že se znelíbil i několika lidem z jeho vlastní země.

Trockij, nebo Stalin. Kdo byl vlastně horší?

Po několika měsících svého úspěchu a vlády se Trockij dostal na svůj vrchol. Dalo by se říci, že se trochu soudruhům vymknul z ruky a nikdo nad ním neměl žádnou kontrolu. Dělal si celou dobu, co chtěl. Ale Stalin měl na rozdíl od něho moc, podporu a znal různé taktiky. Proto tedy vyhrál v jejich společném boji on. Trockij se rázem dostal na vrchol seznamu nepohodlných lidí. Jeho jediným štěstím té doby byl fakt, že byl z rodné země pouze vyhnán. Své útočiště našel v Turecku, protože ho žádná jiná země nechtěla přijmout. Ke konci svého života se odstěhoval do Mexika. V roce 1936 se však jeho život začal chýlit ke konci. Bouřlivému a pomstychtivému muži začaly zbývat pouze čtyři roky života.

Jeho jméno nemohl Stalin vystát

I když byl dávno ze Sovětského svazu pryč, na jeho jméno se nedalo zapomenout. V rodné zemi se skloňovalo snad ve všech možných pádech. Jeho stoupenci, takzvaní trockisté, byli zatýkáni, obviňováni a odsuzováni k trestu smrti jako na běžícím páse. Zanedlouho smrti neunikl ani jeho syn. Trockij se ani v Mexiku nevzdával a připravoval tribunál, který měl odsoudit Stalina k trestu smrti. Jeho poslední dny se začaly zkracovat v jednom rodinném domě, kde ho nechal ubytovat místní malíř Deigo Rivery. 20. srpna 1940 se dostali agenti NKVD do domu a silným úderem do hlavy ho zranili natolik, že na následky útoku zemřel. Zatímco Trockij za svoji tvrdohlavost a bojovnost zaplatil vlastním životem, Stalin si své vítězství užíval plnými doušky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz