Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manželé našli 1400 zlatých mincí z 19. století. Na poli je ukryl zaměstnanec banky, který je ukradl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Napadlo by vás někdy, že byste při obyčejné procházce se psem našli poklad, a tím pádem zbohatli o několik milionů korun? To by se líbilo každému z nás.

Článek

Při obyčejné procházce se psem se mohou dít opravdu velké věci. V posledních měsících je však velkým trendem ekologie a péče o planetu. Lidé se začínají dívat více kolem sebe, dávají pozor na to, aby se planeta neničila a čím dál častěji uklízejí odpadky. Někteří organizují pravidelné ekologické akce, druzí odpadky sbírají na běžné procházce, třeba se psem. Ale že by při takové procházce mohli najít poklad, to je asi nenapadlo.

Hnusná plechovka

Při jedné obyčejné procházce našli manželé ze Spojených států na zemi ošklivou, a především rezavou plechovku. Jako první mysleli na to, že je třeba tuto plechovku vyhodit, aby neničila životní prostředí. Žena si totiž původně myslela, že se jedná o obyčejnou plechovku s olovnatou barvou. Plechovka byla dle svědectví těžká. Proto ji opatrně vzali ze země, ale když si jí důkladně prohlídli, zůstali opravdu v šoku. Plechovka nebyla taková, jakou si představovali.

Zlaté mince

Při důkladném zkoumání manželé zjistili, že nalezli více než 1400 zlatých mincí, které byly vyrobeny ve druhé polovině devatenáctého století. Když se rozhodli nechat tento nález důkladně prozkoumat, bylo jim řečeno, že se jedná o opravdu historický kousek. Jelikož ležel na poli, které nepatřilo žádné soukromé ani státní osobě, nález připadl manželům na jejich společné konto. Hodnota nalezených kováků byla vyčíslena na 244 milionů korun českých.

Odkud ale poklad pochází?

Odkud však tato plechovka pochází, nebylo do dnešního dne objasněno. Jenže vědci ihned přišli s několika možnými teoriemi, odkud by mohl být. Podle všeho k ukrytí tohoto pokladu došlo během velké bankovní loupeže, kdy zaměstnanec banky měl mince odcizit a následně ho schovat. Podle všeho tomu napovídají i výrobní čísla mincí. Někteří však přišli s teorií, že tyto mince zakopal slavný vyhoštěnec Jesse James. Jaký je opravdový původ mincí se asi nikdy nedozvíme, ačkoliv badatelé stále pátrají a přicházejí s několika možnými teoriemi.

Z tohoto příběhu plyne, že nikdy nevíme, na co narazíme. I ten největší odpadek se může proměnit v poklad. Proto bychom na svou planetu měli dávat pozor a měli bychom se zajímat o věci v našem okolí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz