Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nezastavila ho mrtvice ani ochrnutí. Otec mikrobiologie Louis Pasteur zachraňuje životy dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Louis Pasteur

Ve čtvrtek uplyne 128 let od úmrtí tohoto významného vědce, který do světa přinesl mnoho průlomových událostí.

Článek

Louis Pasteur byl francouzský chemik, biolog a především zakladatel moderní stereochemie a mikrobiologie. Díky svému poznatku a vědeckým pokrokům se zařadil mezi největší vědce 19. století. Proslavil se především svým odvážným tvrzením, že nakažlivé nemoci způsobují mikroorganismy. Za to ho však mnoho lidí odsuzovalo a nikdo jeho slovům nevěřil. On však šel ve svém bádání ještě o něco dále. Například se stal jako první průkopníkem povinného očkování. Jako první totiž vynalezl účinnou vakcínu proti vzteklině a objasnil proces kvašení, který do té doby nikdo přesně nedokázal definovat. Ale o tom až později.

Začal již jako 32letý děkan

Louis Pasteur se narodil 27. prosince 1822 ve francouzském Dole. V roce 1839 se zapsal na Collége Royal v Besanconu, kde získal akademický titul bakalář. Jeho touha po vzdělání však pokračovala, a tak se rozhodl studovat chemii, fyziku a krystalografii na École Normale Supérieure v Paříži. Své studia úspěšně zakončil v roce 1847, kdy se stal uznávaným profesorem na francouzském lyceu de Dijon a zároveň profesorem na chemické univerzitě ve Štrasburku. V roce 1854 byl jmenován děkanem přírodovědecké fakulty na univerzitě v Lille, kde se začal zabývat procesem fermentace, tj. kvašením.

Foto: Wikimedia commons/Veřejně dostupné dílo

Louis Pasteur během svého vědeckého výzkumu ve Štrasburské laboratoři.

Začalo jeho vědecké bádání

Svou hlavní vědeckou činnost směroval především na alkoholové kvašení. V té době se tímto procesem nikdo nezabýval. Až do té doby, než přišel na řadu právě Pasteur, který provedl řadu vědeckých zkoumání. V roce 1857 předložil důkaz, že veškeré kvašení je způsobeno mikroorganismy a že konkrétní mikroorganismy způsobují konkrétní typy kvašení. Následně se své tvorbě rozhodl věnovat ještě o něco intenzivněji, a tak nakonec došel k závěru, že abychom předešli těmto nemocem, je třeba zlepšit sterilizaci a čistotu v lékařském prostředí. Svými výroky šokoval mnoho lidí a pobouřil tehdejší lékařskou komoru, která se doslova cítila jeho výroky dotčena. Podle nich sterilizace lékařských nástrojů byla v té době na velmi vysoké úrovni. On se však nevzdával a stál si pevně za svým tvrzením. A tak se ve zdravotnictví začala používat moderní dezinfekce.

Ani nemoc jeho činnost nezastavila

V roce 1868 utrpěl uznávaný vědec a univerzitní profesor mozkovou mrtvici, díky které zůstal částečně ochrnutý na levou část těla. To však neznamenalo jeho konec kariéry. Naopak, nemoc mu dopřála více času, proto se do svého bádání pustil naplno. Teprve koncem 70. let 19. století se začal plně věnovat studiu infekčních chorob a jejich prevenci. Louis Pasteur také významně pokročil v oblasti očkování. Začal veřejně tvrdi, že infekce, která napadne organismus, nezpůsobí smrt, ale naopak vyvolá v těle nemocného jedince tolik protilátek, že se tělo stane postupem času na jeden a ten samý vir imunní. Svým tvrzením tak položil základy aktivní imunizace jako metody preventivního očkování proti nakažlivým nemocem. Vyvinul vakcíny proti choleře u ptactva a v roce 1885 po několika pokusech na zvířatech poprvé očkoval proti vzteklině. A právě tímto očkování jako první zachránil život devítiletému chlapci, kterého pokousal vzteklý pes. Svým činem se následně zapsal do lékařských dějin a stal se uznávanou kapacitou v oboru chemie a mikrobiologie.

Zdroje tohoto článku: Britannica, LiveScience, Science

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz