Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rodiče uvěznili dceru v pokoji s odpadky a jídlo jí dávali oknem. Na svobodu se dostala po 25 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Unsplash.com

Příběh dívky, který se odehrál v Afgánistánu, otřásl celým světem. Její vlastní rodina jí držela v místnosti plné odpadků dlouhých 25 let. Od té doby dívka trpí depresí a nechce se stýkat s nikým jiným.

Článek

Příběh se začal psát v roce 1997. Tehdy rodiče mladé Aishy dostali nápad, že by svou dceru mohli uvěznit v jejím pokoji, aby se nestýkala s cizími chlapci. Měli totiž představu o tom, jak se jejich dcera provdá za manžela, kterého jí vyberou oni sami. Jejich kritéria na manželství byla pevně daná. Muž musel být bohatý, mít velký dům a k tomu několik dobrých kontaktů. Pokud takového sehnali, poslali ho za Aishou na námluvy. Dívka všechny návštěvy ignorovala a s nikým se nechtěla bavit.

Pokud si ho nevezmeš, nedostaneš jídlo

A tak začali na dívku vyvíjet psychický nátlak. Vyhrožovali jí, že pokud bude návštěvy budoucích manželů odmítat, nebude dostávat jídlo. Ani to však dívku nepřimělo, aby se s chlapci začala sbližovat. Znechucení nápadníci proto na rodinu začali útočit, že je zneužívají pro naprosto zbytečnou hru. Rodiče svou dceru nepustili ven, ani na zahradu jejich rodinného domu. Okno měli zvenku zamřížované a dívka žijící v přízemí si nedokázala přivolat pomoc. Kdyby to totiž udělala, hrozila smrt jejímu mladšímu bratrovi. Rodiče tak svou dceru měli naprosto v moci.

Sousedé se začali zajímat o to, kde Aisha je

Jenže postupem času začali sousedé přemýšlet, kde se Aisha nachází. Rodiče proto začali vymýšlet různé výmluvy, od provdání do zahraničí, tak po studijní pobyt v Evropě. Jednoho dne se však rodiče rozdělili a jejich výmluvy neseděly. Toho si všiml manželský pár z okolí, který zavolal policii. Během nákupů totiž rodiče kupovali menstruační pomůcky a jiné věci, které sami nepotřebovali. Policie se tohoto případu rázem ujala a vyžádala si domovní prohlídku. Při této prohlídce nalezli uzamčenou místnost a rodičům nařídili, aby otevřeli. Když tak učinili, nestačili se divit. V malém pokoji rodinného domu, byla v tmavé a špinavé místnosti na podlaze nalezena silně podvyživená dívka, která se zřejmě hodně bála cizích lidí. Největší strach měla o svého sourozence. Policie rodiče okamžitě zatkla a dívku odvezli do nemocnice.

S nikým nechce mluvit

Po všech možných vyšetřeních bylo zjištěno, že dívka trpí retardací, depresí, je silně podvyživená a zapomněla základní lidskou komunikaci. Byla převezena na psychiatrické oddělení, kde se podrobila intenzívní péči. „V přítomnosti jiných lidí se cítí nepříjemně a má strach,“ prozradil policejní vyšetřoval, kterým tento případ silně otřásl. Podle ošetřujících lékařů v kábulské nemocnici, kde se žena léčí z psychických a fyzických zranění, trpí podvýživou, těžkou anémií, opotřebením kostí a poškozením kloubů. Při výslechu rodičů se policisté dozvěděli, že dívku rodiče uvěznili, když jí bylo 22 let. Od té doby ztratila jakýkoliv kontakt s veřejností. Jídlo jí podávali oknem, na toaletu chodila do kýble, močit do umyvadla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz