Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rosie Ruiz: Maratonská podvodnice vyběhla jako poslední a vyhrála. Slávu si užívala pouhých 9 dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Každý by chtěl být úspěšný. A stejné přání měla i pohledná kubánská běžkyně Rosie Ruiz. Ta se ale rozhodla, že si své závody o něco ulehčí. Z počátku vše vypadalo dobře až do okamžiku, kdy ji zatkla policie.

Článek

Rosie M. Vivas Ruiz se narodila 21. června 1953 v Havaně. Už jako malá holčička se ráda dívala na televizní běžecké závody. Její otec vždy tvrdil, že jeho dcera dokáže velké věci. Její rodina nikdy neměla peněz nazbyt, a proto se Rosie rozhodla, že bude bohatá a svým rodičům finančně pomůže. Začala tedy odmala trénovat a běhala po vesnici, kde žili, podél pobřeží a všude, kde to šlo. Následně začala pracovat v místní firmě jako administrativní pracovnice, kde byla velice spokojená.

První závod se povedl

Prvního závodu se zúčastnila ve svých dvaceti třech letech. Maraton v New Yorku však neabsolvovala tak, jak by měla. Už tehdy přišla s myšlenkou, že by se dal závod jednoduše oklamat. A její podvod jí pomohl a ona se stala vítězkou kvalifikační soutěže. Nikomu tehdy nepřišlo divné, kde se tato mladá závodnice najednou vzala na trase. Její tatínek byl na Rosie velmi pyšný a všem rád vykládal, jak je jeho dcera talentovaná a úspěšná. Rosie sláva stoupla do hlavy a rozhodla se, že zkusí vyhrát po svém stylu i další velký závod. Ten se však pohledné Rosie stal osudným a místo úspěchu a poklony se dočkala potupy a výsměchu. K tomu jí dopomohl i její vedoucí pracovník z firmy, kde pracovala. Když totiž uslyšel o tom, jak skvělý výkon New Yorku předvedla, rozhodl se, že jí zaplatí cestu do Bostonu.

Bostonský maraton se nepovedl

Jako šestadvacetiletá se proto rozhodla 21. dubna 1980 absolvovat Bostonský maraton v kategorii žen. Jenže závod začala tam, kde měla. Ráno přišla na start, zaregistrovala se do závodu, dostala své číslo a tím její aktivní běh skončil. Celou trasu si hodně zjednodušila, svezla se metrem co nejblíže k cíli, počkala si na vedoucí skupinu žen a mezi ně se následně nenápadně vmísila. Místo dlouhých 42 kilometrů tak uběhla jen 2 kilometry, aby si užila svých několik minut slávy. Pochybnosti o jejím vítězství však panovaly od počátku celého slavnostního ceremoniálu. Vzhledem k tomu, že v tu dobu byly na místě přítomny i různé televizní kamery a novináři, začali se pořadatelé dívat po záznamech z celého závodu. Ani na jednom videu či snímku však Rosie nebyla k vidění. Objevila se až v závěrečné rovince.

Už nikdy nežila normálně

Novináři se Rosie ihned začali ptát, jak to dokázala. Ráno jsem se vzbudila se spoustou energie,prozradila během svého vítězného rozhovoru. Po několika dnech vyšetřování se ukázalo, že Rosie závod vůbec neběžela. Nakonec 29. dubna přišla o medaili a čelila trestnímu oznámení. Od té doby se její život bortil jako domeček z karet. Kvůli svému podvodu přišla o práci v New Yorku, kterou měla. V roce 1982 dokonce skončila ve vězení za finanční podvod, kdy v realitní kanceláři, ve které pracovala, ukradla více než 60 000 dolarů. To nebylo vše. Ruiz totiž policisté chytili s větším množstvím kokainu, a proto skončila znovu ve vězení. Maratonská podvodnice zemřela v roce 2019 na Floridě ve věku 66 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz