Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sparťanské ženy se převlékaly za muže, aby ženichovi usnadnily heterosexualitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Na naší planetě je možné opravdu vše. Napadlo by vás, ale že i samotná historie byla opravdu divoká a velmi zajímavá? Například Řecká Sparta píše velmi bohatou historii.

Článek

Napadlo by vás, že i v minulosti existovaly různé nevšední tradice a rituály, nad kterými dnes rozum zůstává stát? Napadlo by vás, že dnes někteří starověcí Řekové slaví tradice, při kterých konzumují několik let starý dort? Především ji dodržují manželé Ann a Ken z Floridy, kteří spolu tento rok oslavili své 68. výročí svatby. Oslava ale nikdy není ledajaká. Kromě toho, že se setká celá jejich rodina, mají manželé velmi zajímavý rituál. Při každé oslavě společného výročí totiž ujídají kousek jejich svatebního dortu. Ten v roce 1955 na jejich svatbu připravila Annina maminka, která se rozhodla upéct třívrstvý svatební dort.

Dodržují pravidelnou historii

Annina maminka upekla dort, který si po téměř sedm desetiletí nechávají v kovové nádobě. Když tuto nádobu každý rok na své výročí otevřou, navlhčí kousek dortu trochou brandy a ten následně sní. „Naše děti jsou zděšené, když vidí, že jíme něco, co je staré přes šedesát let. Ale věřte mi, že je to docela chutné, pokud je na tom dost brandy. A nikdy nám z toho nebylo špatně,“ prozradili šťastní manželé. Jeden kousel dortu měl v roce 2015 rozměry 7×10 palců. Po každoročním zakousnutí ho pečlivě zabalí do potravinářské fólie a vloží do plechovky od kávy. Ken před odchodem do důchodu pracoval jako učitel hudby, Ann byla uznávaná zdravotní sestra.

Sparťanské ženy měly před svatbou zvláštní rituály

Když se žena chystala ve starověkém Řecku na svatbu, nebylo to jenom tak. Navíc ani samotné přípravy neprobíhaly tak, jak si asi dnes každá nevěsta představuje. Dívky si musely před samotným obřadem oholit hlavu a nosit pánské oblečení. Důvod byl velmi prostý, dnes až komický. Tím, že se převlékly za muže, chtěly usnadnit svému muži přechod od homosexuálního k heterosexuálnímu styku. Vyspělá Sparta, v níž měly ženy stejné postavení jako muži, sportovaly a byly vzdělané, zajišťovala vysokou porodnost silných a zdravých bojovníků.

Chlapci měli odmala přísný režim

Jenže tradice a zvyky se nevyhnuly ani malým chlapcům. Ti byli přibližně od sedmi let vychováváni rodiči, kteří jim dávali najevo, kdo má ve světě jasné a vůdčí postavení. Když dovršili přibližně deseti let, byli umístěni do agōgē, což byl v tu dobu vzdělávací a výcvikový program, který byl povinný pro všechny chlapce. Jedinou podmínkou pro zařazení bylo dovršení kojeneckého věku. Zde chlapci žili téměř celý život vedle sebe a odcházeli přibližně ve 30 letech, kdy si našli svou první dívku. To byla pro ně posvátná a  ideální doba v životě, kdy bylo více než vhodné si najít samičí ruku, která by tomuto chlapci porodila mohutného Sparťana. Jenže chlapci nikdy nevěděli, jak taková žena vypadá. Od svého dětství vyrůstali obklopeni dětmi stejného pohlaví, s nimiž měli i intimní vztahy.

Usnadnění mužské cesty

A právě to byl důvod, proč si ženy před svatbou holily vlasy. Mužům to mělo pomoci pochopit přechod od mužského k dívčímu pohlaví a změna jim v ten moment nepřipadala tak drastická. Tím, že dívka měla oholené vlasy, chlapci stále připomínala jiného chlapce, se kterým trávil téměř celý život. Manželské páry často žily odděleně, protože muži mladší třiceti let museli nadále bydlet ve společných kasárnách. Účelem sexu bylo zplodit silné a zdravé děti. Stejnopohlavní vztahy mezi muži i ženami sloužily k potěšení a osobnímu naplnění. V tu dobu nebylo žádnou výjimkou, že žena udržovala vícero vztahů najednou. Cílem bylo, aby zajistila své potomky a jako právoplatná dědička následně dostala majetek po svém milenci. Stačilo, že tomuto muži porodila dítě a měla ihned právo na veškerý jeho majetek. Sparťané věřili, že láska mezi dvěma nebo více lidmi bez ohledu na pohlaví je základem pro budování silných přátelských vztahů a také soukromých svazků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz