Hlavní obsah
Lidé a společnost

Věra Špinarová odešla příliš brzy. Štěstí neměla v lásce, ani v životě. Srdce ji zradilo na koncertě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Česká zpěvačka Věra Špinarová podcenila své zdravotní problémy a během koncertu zkolabovala. Později na následky srdeční zástavy zemřela. Ve věku 65 let si stále užívala vystupování na pódiu, ale nečekaná událost vše nečekaně ukončila.

Článek

V šesti letech hrála na housle

Věra Špinarová se narodila 22. prosince 1951 v Pohořelicích. Když začala chodit do školy, krátce nato se s rodiči přestěhovala do Ostravy. Nikdo by do ní neřekl, že se vyučí chemičkou. Věra se však tomuto oboru nikdy nevěnovala. Když jí bylo šest let, rozhodla se věnovat hudbě. Cítila, že hudba je to pravé, a proto začala hrát na housle. Byla velmi nadaná a talentovaná. Později se k tomu přidala ještě hra na kytaru, ale byla stále nespokojená. Chtěla něco víc. Své první pěvecké vystoupení pro veřejnost poprvé uspořádala již ve 14. letech, kdy se jí podařilo nazpívat píseň s orchestrem na akademii ostravských škol. Na Bratislavské lyře v roce 1976 se umístila na třetím místě s písní „Lúčenie“, kterou opravdu bravurně zazpívala slovensky. Věra Špinarová nebyla nijak veliká, a proto si nikdo neuměl představit, že by se z ní stala rocková hvězda. Její zpěv však byl pro mnohé fanoušky nezapomenutelným zážitkem a navzdory tomu si hudební kariéru musela těžce vybojovat. Hlas měla opravdu jako zvon, shodovali se její kolegové a kamarádi.

Osudoví muži

Její kariéra se nečekaně změnila v roce 1966, kdy se stala finalistkou soutěže Modrý krystal a skončila na pátém místě. Následně spolupracovala s několika hudebními skupinami, včetně Majestic, se kterou nahrála hit „Music Box“. V roce 1971 se stala členkou Skupiny Ivo Pavlíka. To bylo osudové poznání a pouhý rok poté, co se do této skupiny dostala, si Ivo Pavlíka vzala za svého muže. Porodila jednoho syna Adama. Postupem času se však manželství začalo rozpadat, až se dvojice dohodla na rozvodu. Věra po nové krátké známosti se v roce 1984 znovu provdala za bubeníka Vítězslava Vávru a vytvořila skupinu Speciál. Ani toto manželství se jí ale nepovedlo a nemělo dlouhého trvání. V roce 1999 se znovu rozvedla. V roce 1988 založila novou formaci Notabene a její syn Adam se svojí skupinou se postaral o její doprovod na koncertech a stal se také jejím předním manažerem.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Socha Věry Špinarové v životní velikosti

Nazpívala mnoho nezapomenutelných písní

Věra Špinarová vydala několik úspěšných alb, například Čas můj za to stojí (2005) a Zóna lásky, která byla vydána v roce 2016, a to k jejímu životnímu jubileu. Zpěvačka disponovala nezaměnitelným altem, proto jí fanoušci přezdívali česká Janis Joplin nebo Tina Turner. Její bohaté dědictví zahrnuje nejen hudební tvorbu, ale i autobiografickou knihu s názvem „Za vše můžu já“. Velmi si považovala pozvání na účinkování na koncertě Joe Cockerovi v Ostravě. Jejími nejznámějšími hity se staly písně Bílá Jawa 250, Meteor lásky, Raketou na Mars, Kouzlo bílejch čar nebo duet s Petrou Janů To máme mládež a píseň Všechno dobrý, kterou pro ni složil její syn Adam Pavlík. Na Vánoce 1980 poznamenala její život tragická rodinná událost, kdy mladší bratr Luboš zemřel na následky dosud nevyjasněného fyzického napadení v Praze.

Odešla příliš brzy

Snad nejvíce tragickým rokem se stal rok 2017, kdy ke konci března měla naplánované vystoupení v Čáslavi. Bohužel během dobře našlápnutého koncertu se zpěvačce udělalo špatně a zastavilo se jí srdce. Nikdo neváhal a ihned legendě poskytly první pomoc. Po úspěšné resuscitaci byla pomocí vrtulníku transportována do pražské motolské nemocnice, kde po několika dnech zemřela. Na veřejnost se dostala informace, že ležela v bezvědomí, ale až o týden později, kdy zpěvačka zemřela. Fanoušci byli její smrtí natolik zdrcení, že stále čekali, že se jednoho dne zpěvačka ukáže na pódiu a bude znovu vystupovat. V den jejího pohřbu se přišlo rozloučit více než 40 000 fanoušků. Na počest této zpěvačky s nápaditě krásným hlasem byla v Ostravě postavena socha její životní velikosti. Ta se však s úspěchem nesetkala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz