Hlavní obsah
Aktuální dění

Zemřela hvězda opery a mladá talentová zpěvačka Patricia Janečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Televize Nova/Se svolením

Dnes ráno se Česko probudilo do velmi smutného dne. Zemřela naše mladá, šikovná a talentovaná zpěvačka Patricia Janečková. Bojovala s rakovinou prsu, ale za svůj život dokázala mnoho.

Článek

Byla mladá, úspěšná a talentová. Hlas, který ona získala darem od Boha, se může v tak mladém věku pyšnit jen málokdo. I přesto si nemoc vybrala svou daň a tuto hvězdu poslala do uměleckého nebe. Patricia jako dvanáctiletá dívka zkusila televizní soutěž Talentmania. Tehdy tvrdila, že nečekala žádné velké výsledky a šla tam spíše ze zábavy. Odmalička milovala zpěv a tanec. Patricia se narodila v Německu svým slovenským rodičům. Skoro celý život však prožila v Ostravě, kde její tatínek pracoval jako kontrabasista v Janáčkově filharmonii.

Talentovaná od mládí

Patricia byla nadané dítě a její rodiče si toho všímali. Od čtyř let zpívala, následně vystudovala operní zpěv na Janáčkově konzervatoři a začala účinkovat ve Smetanově Litomyšli a následně na Mezinárodním filmovém festivalu v Českém Krumlově. Svůj talent dokázala velmi dobře zúročit, a tak se stala členkou muzikálového souboru Národního divadla Moravskoslezského. Zahrála si dokonce i v inscenaci Romeo a Jule, kde se zapsala do srdcí všech diváků. Mnoho lidí k Patricii vzhlíželo jako k nově vznikajícímu talentu, který vnesl do hudební scény trochu novinek a života.

Foto: Divadlo Ostrava/ se svolením

Byla to krásná, mladá a talentovaná dívka.

Televizní soutěž jí zajistila slávu

V roce 2010 se doma vsadila se svými rodiči, že zkusí televizní soutěž Talentmania. Tatínek s maminkou původně nesouhlasili, protože se báli, aby to negativně nepoznamenalo její život a probíhající dětství. I tak svou dceru plně podpořili a jako dvanáctiletá vyhrála tuto televizní show. Z více než 1,2 milionu SMS zaslaných diváky jich obdržela 53 procent. Tuto soutěž pořádala televize Nova a slovenská Markíza. Získala šek ve výši čtyř milionů korun. Ten jí s hrdostí předal operní pěvec Peter Dvorský. ,,V tvém hlase je vkus, inteligence, čisté srdce i čistý hlas,“ řekl tehdy s velkým dojetím nadané dívce. Následně pokřtila debutové album, jehož kmotry byla v té době zpěvačka Eva Urbanová a zpěvák Karel Gott. Gott Patricii od počátku účinkování v pěvecké soutěži podporoval a věřil, že tato dívka má šanci to dotáhnout hodně vysoko. A to se jí také povedlo. V roce 2014 se stala vítězkou mezinárodní pěvecké soutěže liturgické hudby Concorso di musica sacra v Římě.

Rakovina jí vzala život

V roce 2022 však Patricia oznámila, že bojuje se zhoubným nádorem prsu. V té době se jí změnil dosavadně celý její život. I tak sebrala odvahu a se svými fanoušky se začala dělit o každý moment její léčby. „Skončila mi jedna těžká etapa a další začne. Mám za sebou už 14 chemoterapií a poslední dvě mám před sebou. Hlavní je být stále pozitivní a užívat si života plnými doušky. Byla jsem se svojí maminkou na dovolené, která bude na dlouhou dobu poslední. Buďme šťastní,“ napsala tehdy na svém Instagramu. I přesto, že neustále bojovala s rakovinou a potýkala se s nepříjemnými následky mastektomie, na život nezanevřela. Letos v červnu se provdala za herce Vlastimila Burdu, který byl její životní oporou. „Vše určitě dobře dopadne a já se budu moci brzy vrátit na jeviště,“ tvrdila dívka ještě v srpnu poté, co podstoupila operaci.

Zdroje: Wikipedia, iDNES

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz