Hlavní obsah
Jídlo a pití

Neblázněte s cenou másla a vajíček. Cukroví upečte z polotovaru, doma nic nepoznají

Foto: Pisalek 00

Vanilkové rohlíčky

Vánoční pečení dá našim peněženkám pořádně zabrat. Je ale nutné kupovat drahá vajíčka, máslo, cukr nebo mouku? Není. Cukroví upečte z polotovaru a doma se po něm jenom zapráší. Osobně vyzkoušeno.

Článek

O minulém víkendu mě manželka pořádně napálila. Má za to u mě ale plusové body. Jako každý rok totiž pekly s dcerou první porce vánočního cukroví. Na to se pochopitelně nesmí až do Vánoc sahat. Ale co si budeme povídat. Z krabic vždy něco zmizí. Tu si kousek vezmu tajně já, tu syn. A s tím právě manželka počítala.

Rohlíčky i linecké

Letos totiž poprvé nepekla z doma vyráběného těsta. Koupila polotovar. Kdyby mi to řekla předem, budu brblat. Jenže mazaně neřekla a s dcerou upekly dva plechy vanilkových rohlíčků a jeden plech lineckého. Dokonce s kokosovou příchutí. Jakmile jsem ucítil tu vůni, těšil jsem se, až bude večer a půjdu si do krabice něco ukrást.

Chutnalo skvěle

Tak jsem se těšil, že mi ani nepřišlo divné, že letos nebylo cukroví v plechové krabici převázané mašlí. Dělá to tak každý rok, aby mi ochutnávání ztížila. Já mám potom práci vázat mašli zpátky. Tentokrát bylo cukroví jenom přikryté víčkem. Hurá. Zlodějská výprava bude snadnější. Nabral jsem pět rohlíčků a tři kolečka lineckého a honem do pracovny, abych si na cukroví pochutnal. Kávička v šálku voněla a já se zakousl.

Přistihla mě při činu

Mňam, dobrota. Bylo to trochu jiné než minulé Vánoce, možná trochu sladší, ale fakt dobré. „Jak ti chutná cukroví?“ zeptala se manželka, když jsem si šel pro druhou várku. „Dobrý, promiň, já chtěl jenom trochu,“ odpověděl jsem v rozpacích z toho, že jsem byl přistižen. „To je dobře, dej si kolik chceš,“ odpověděla na to žena a šla spát.

Polotovar? Proč ne?

Až druhý den mi přiznala, že to byl test. Čeho? Nějakého předem připraveného těsta. Prý dostala tip od kolegyně z práce a nehodlá kupovat drahá vajíčka, máslo a další věci a celý den dělat různá těsta. Prý je tohle mnohem levnější a když mi to chutná, tak proč si to neudělat jednodušší.

Domácí „vaječňák“ udělá atmosféru

Naprosto souhlasím. Při pečení jsem vždy zdrhal z baráku. Manželka, dcera, někdy dokonce i tchyně, si zabraly kuchyň na celý víkend. Na oběd jsme se synem museli do hospody a všude byl strašný zmatek. Takhle se k nim ale při pečení klidně přidám. Vyrábím domácí „vaječňák“, tak si u toho uděláme „atmošku“ a bude to fajn zábava. A vy neblázněte. Tradice je sice tradice, ale když to jde jednoduše, tak proč se s tím patlat a nervovat se. Navíc hotové těsto je mnohem levnější, než když si ho budete doma dělat sami. Nebo nedáte na domácí těsto dopustit?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz