Hlavní obsah
Aktuální dění

Vysávají Ukrajinci v drahých autech náš sociální systém?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Do mediálního prostoru se nyní dostává mnoho negativních komentářů vůči Ukrajincům. Nemyslím, že je většina společnosti naladěna takto. Bohužel však článek nabitý emocemi a bombastickými prohlášeními je pro mnohé vydavatele příliš velkým pokušením.

Článek

Rád bych uvedl na pravou míru některá tvrzení našich xenofobů, ty zatvrzelé sice stejně nepřesvědčím, ale ostatní by mohli mít nějaký materiál na přemýšlení. Bavme se konkrétně. Vezmě si příklad paní Inny, přijela v dubnu 2022 se svými dvěma dcerami 7 a 12 let.Bydlí na ubytovně zřízené třeba městem Jihlava v rámci režimu HUMPO.

Její příjmy jsou tedy tyto:

3 130,- Kč na úhrady potřeb paní Inny, žena si nemůže najít zaměstnání, bydlí v malém městě na Vysočině a má menší děti;

4 188,- Kč +3 490,- Kč na úhrady potřeb dětí;

3000,- Kč bydlení; HUMPO jsou ubytovací kapacity schválené vládou, obyčejně ubytovny, příspěvek jde přímo pronajímateli, žadatelce z toho nezůstává nic.

Celkem mají teda k dispozici 10 808,- Kč, dávka na bydlení jde celá pronajímateli. Pokud by paní Inna rozhodla, že již nechce s dětmi bydlet na ubytovně, může se přestěhovat jinam, ale stát jí na nájem bude přispívat jen 2 400,- Kč, celá částka by opět šla pronajímateli. Kde by paní Inna našla ubytování za 2 400 za měsíc, stát nezajímá. Vzhledem k cenám pronájmů se obávám, že by neměla ani na pronájem stanového místa v kempu. Řeknete si ok, ale to je prostě život, paní se má více snažit si přividělat sama.

Podívejme se na její situaci. Bydlí v malém městě na Vysočině, pokud má štěstí, je zde nějaký zaměstnavatel, který ji bude ochoten zaměstnat, ale pravděpodobněji už jsou všechna volná místa plná. Má jednu dceru ve věku 7 let, ta bude potřebovat ještě hodně péče, tudíž pravidelné odpolední a noční směny nemůžeme brát v úvahu, ta starší by to již mohla zvládnout. Bohužel máme další překážku, Paní Inna se poctivě snaží naučit český jazyk, ale moc jí to nejde. Je hodně slyšet cizí přízvuk a občas nenaskočí ta správná slovíčka. Takže je limitována i tady. Pokud si říkáte, proč se tedy nepřestěhuje, tak bohužel nemůže. Nejsou volná místa ve školách kam by dcery mohly chodit.

Pokud si však najde zaměstnání, tak se o celou mzdu poníží dávky, které dostává. Kdyby si například našla brigádu na úklid kanceláří za 3000 korun měsíčně, částka se odečte od 10 808 korun dávek a dostane jen 7 808 Kč.Za tyto peníze se v Čechách důstojně žít nedá.

Ne všichni Ukrajinci, kteří k nám přišli, jsou však chudí. Někteří z nich jezdí drahými auty, bez obtíží zaplatí nájem a nemají finanční starosti. Tak proč by měli být u nás? Je to z toho důvodu, že granátové střepině je jedno, kolik máte peněz. Pokud vám rozbombardovali dům, potřebujete se někde schovat, než násilí pomine, abyste ho mohli pak znovu vybudovat.

Bohatými se však tito lidé stali už na Ukrajině, nikoli u nás z vyplácených dávek. Vím o Ukrajincích, kteří měli příjem 3 -4 000 eur měsíčně. To je již velmi slušný plat. Ve většině případů nedostávají žádné dávky. Pár jedinců se sice najde, ale ve většině se o to ani nezajímají.

Další oblastí nyní hojně probíranou je kriminalita.

Neexistuje žádná statistika prokazující zvýšenou kriminalitu našich Ukrajinců. Ty ženy z Ukrajiny utíkají právě kvůli násilí. Rozhodně jej tedy nechtějí podporovat v místě, kam přišly. Jsem na několika FB fórech pro pomoc Ukrajincům a všichni tam odsuzují to, co se stalo těm slečnám a chtějí aby pachatelé dostali co nejvyšší trest. Nic se nesnaží omlouvat, zamlčovat, naopak vyjadřují lítost a smutek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz