Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volby v krajích vypovídají o budoucí vládě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chat GpT

Po volbách se v politických stranách účtuje. Co je pro jednu důvodem k radosti, u druhé může vést k mrzení. Co znamenají poslední volby pro nás?

Článek

Po volbách se v politických stranách účtuje. Pro jednu důvodem k radosti, u druhé to samé může vést k mrzení. Co znamenají poslední volby?

Po letošních nemůže být do skoku nikomu. Zastánci vládní koalice žehrají na málo jistých hejtmanů, opozičníkům vadí, že jich mají také málo. Země je rozdělená na dva přibližně stejné tábory. Jeden zastupuje ANO a SPD kterým statují menší neparlamentní strany, pro jednoduchost jim říkejme třeba červení. Modří budou ti z vládních pozic.

Červení se radují, že v příštích volbách budou vládnout. Velkou neznámou je kdo to všechno bude. Určitě ANO, možná SPD, na chvostu je Trikolóra, Přísaha a PRO. Spolek spíše vymezený tím, co nechtějí než nějakou pozitivní myšlenkou.

Z druhého modrého tábora zní jediná myšlenka: „Hlavně ne Babiš!“. A ani ta není říkána všemi stejně nahlas. Určité části ODS, myšlenka spolupráce s naším velkozemědělcem není proti mysli.

Podívejme se, co naše strany chtějí:

Ano

Hlavně Babiše do premiérského křesla. Tomu podřizují vše. Není problém něco schválit, aby se druhý den řeklo něco jiného. Viz tanečky okolo důchodové reformy. Proti integraci EU. Tožebným přáním strany je rozhádat vládní koalici. Proto nabízí ODS středočeského hejtmana. Pak by snadno vyhrála parlamentní volby a stala by se hegemonem naší politiky. Scénář jak od maďarského Orbána. Vůdčí síla červeného tábora.

ODS

Část členstva je proti další integraci EU. Také by části nevadilo vládnout s ANO. Ukázkový příkladem je středočeský kraj. Budoucnost ukáže, jestli okolky s uzavřením koalice se STAN, byly jen kvůli lepší vyjednávací pozici, nebo skutečně chtějí vládnout s ANO. To je důležité pro celostátní volby. Pokud by opustili půdorys vládní koalice, ochota ostatních stran se spojovat do předvolebních koalice by byla minimální. Nebylo by se čemu divit. Vedou modrý tým.

Piráti

Poražení posledních voleb. Průšvih kolem digitalizace stavebního řízení stál stranu dobré výsledky a jejího předsedu místo. Strana plná nadšení, bohužel bez schopnosti přesvědčit státní správu o správnosti navrhovaných řešení. Bartoš nedokázal ukočírovat stavební řízení a Hřib v Praze také nezískal podporu úřednictva. Bez toho se efektivní správa a reforma čehokoli dělat nedá. také nezní jednotným hlasem. Někteří členové jí chtějí posunout více doleva. Modrý tým.

TOP 09

Strana, která nedokázala navázat na své zakladatele. Můžeme si o Kalouskovi myslet cokoli, ale nepopřeme, že to je člověk s názorem, který se nebojí říkat. Ted něco takového nemají. Jediné jejich komunikované téma, je omezení počtu obcí. To se spoustu lidem líbit nebude. Bez ohledu nakolik by to bylo či nebylo prospěšné. Válek ve zdravotnictví může děkovat povodním, že se mu podařilo udržet ministerskou židli. Nesplnění slibů zdravotníkům by jinak vyvolalo velkou bouři. Modrý tým.

KDU ČSL

Strana bez výrazné tváře. Možná ji oživí Grolich, nový hejtman. Jurečka v obou svých rolích propadl. Nedokázal přesvědčit odborníky ani veřejnost o správnosti jím navrhované změně v sociálních dávkách. Sociální systém měnit nechce. Prezentují se silně konzervativně. Modrý tým.

Takto jsou rozdané karty. Bohužel nikdo z nich nemá žádnou ucelenou koncepci jak a kam vést naši zemi. Chybí odborníci, kteří by měli ve stranách na starosti svá témata. To, co a jak se bude řešit, určují marketingové plány.

Změny, které plánují naši politici dělat, se připravují potajmu na ministerstvech. Bez zapojení znalců. Proto jsou reformy nepromyšlené, nekoncepční, bez souvislosti s dalšími zákony. Ukázkovým příkladem je novelizace zákona č. 108/2006. tu ministr raději podal jako svůj poslanecký návrh, protlačil hlasy koalice a zjistil, že se to musí celé novelizovat znovu.

Závěr:

Obávám se, že je to opět na voličích. Musíme po nich chtít jasné názory. Nápady, jak řešit problémy. Pokud jediným tmelem společenského života je Babiš a jeho angažmá, ať už kdekoli, nebude to stačit. Fanoušci SPD či ANO se mohou ptát svých politiků, jak budou podporovat české školství, nebo třeba průmysl stejně jako milci vládní koalice. Nic nepřivede k rozumu politika rychleji než rozumný volič. Občas na to zapomínají. Hrají pouze na emoce a my jim rádi nasloucháme. Pokud se ošálit nenecháme a budeme se ptát po konkrétních věcech, pomůžeme především sami sobě.

Čekají nás parlamentní volby. Kampaň bude jistě nechutná. Je na nás co si z ní zvolíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz