Hlavní obsah
Zdraví

Pacientské organizace vedou pacienti, v budoucnu už nemusí. Hloupost, nebo záměr?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Nový zákon o zdravotních službách nově definuje pacientské oraganizace. Už v nich nemají mít rozhodující slovo pacienti, stačí když slovo bude významné. Posun malý, ale významný. Nikdo totiž neví, kdy to významné slovo končí a kdy začíná.

Článek

V srpnu poslanecká sněmovna schválila novelizaci zákona o zdravotních službách. Novela utrpěla v poslanecké sněmovně několik pozměňovacích návrhů a bohužel prošly. Velkou změnou projde definice co a kdo to je pacietská organizace.

Ty jsou důležité proto aby zastupovaly pacienty přímo pacienti. Odborník může mít v malíčku všechny projevy nemoci, vědět co kde a proč, ale povětšinou mu chybí ten osobní prožitek, zaujatost, občas i přehled o všech možnostech řešení potíží. Proto se tyto organizace se účastní i řízení o úhradách léků. Důležité je to, že v nich jsou buď přímo nemocní, nebo jejich příbuzní. Proto, co je pacientská organizace, existují mezinárodní klasifikace. Odbornou péči zajišťují lékaři přes své společnosti.

Poslanci se to rozhodli změnit. Nyní mají mít v těchto organizacích rozhodující vliv přímo nemocní. Navrhovaná novela to chce změnit na vliv zásadní.

V čem je rozdíl? No, nikdo neví podle čeho se bude určovat co je to zásadní vliv. U rozhodujícího je to jiné, kdokoli se může podívat do složení správní rady a ptát se jakou mají ti daní lidé pravomoc. Zjistíte jestli jsou pacienti v rozhodovacích pozicích a máte hned jasno.

U zásadního vlivu to tak není, zvláště pokud v zákoně neurčíte co to je zásadní. člověk s nízkým morálním kreditem, ale velkou kreativitou příjde do pár minut na to, jak to obejít. Možná by to bylo možné vyřešit jedním letáčkem, nebo rautem pro zvané aby bylo zásadnosti učiněno zadost. To umožní poskytovatelům zdravotní péče, farmaceutickým firmám i politickým šíbrům zakládat pacientské organizace jak na běžícím pásu. Ty následně nominovat do pacientských rad, kde budou hlasovat podle jejich pokynů.

V odůvodnění stojí, že podmínky byly pro pacientské organizace příliš přísné. To je však nutné. Stát potřebuje tyto spolky funkční a kompetentní. Jinak bude do takhle složitých věcí mluvit kdokoli a podle toho to bude také vypadat.

Velmi zvláštní je i to, jak k těmto změnám v návrhu zákona došlo. Ministerstvo zdravotnictví je neudělalo. Ty přinesla až poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS). Pro změny ve výboru hlasovali: poslanci Tom Philip, Michaela Šebelová, Michaela Ochodnická Klára Kocmanová. Vše proběhlo narychlo, potajmu, bez nějaké větší konzultace s pacientskými organizacemi. Ministr Válek se samozřejmě s pozměňovacími návrhy musel seznámit a souhlasit. O to více je zarážející, že o změnách neinformoval své pacientské rady. Odborná veřejnost se o tom dozvěděla až po schválení novely v Poslanecké sněmovně.

Zdá se že poslanci vládní koalice si osvojili nehezký zvyk. Podávat zásadní změny zákonu jako poslanecké návrhy. Vzpomeňme na pana Jurečku a jeho novelu zákona o Příspěvku na péči. Tak se totiž mohou vyhnout důkladné odborné revizi, nikdo jim do toho nemůže mluvit. Nejkřiklavější nesmysly by mohly zmizet právě díky odborné a zainteresované veřejnosti,.

Bohužel se zdá, že jsme opět zlepšovali něco co fungovalo. Výsledek bude sice nefunkční, ale možná o to jde? U každého jména poslance je odkaz na jejich poslanecké stránky, co kdybyste jim napsali o tom co si o takové změně myslíte? Email mají na pravé straně nahoře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz