Hlavní obsah
Rodina a děti

Kam umístit nemohoucího rodiče nebo člena rodiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: judysh/pixabay

Když už vám dochází síly při péči o starého a nemohoucího rodiče, jste v koncích a nevíte co dál. Jak se vyznat v jednotlivých typech zařízení?

Článek

Mnoho lidí se neorientuje v různých typech zařízení, která k umístění nemohoucích lidí, o které už se rodina nezvládá postarat, slouží. Co tedy hledat a v jakých situacích.

V první řadě si nevyčítejte, že se o rodiče nejste schopní postarat sami, pokud zároveň chodíte do práce. Je tu možnost zůstat doma a pobírat příspěvek na péči. Pokud však rodič neustále padá a ubližuje si a neumíte s ním zacházet, či máte sami nějaké zdravotní omezení, není to asi ideální řešení.

Přeci jenom školený personál, umí s rodičem zacházet tak, aby mu co nejméně ublížil a také mu pravděpodobně neupadne, jako vám. Zlomenina a následné upoutání na lůžko, může být to poslední, co váš rodič zažije.

Někteří lidé rodiny, které dávají rodiče do takových zařízení, odsuzují, ale neměli by, pokud si 24hodinovou péči nevyzkoušeli na vlastní kůži.

Také jestli od rodiče, který je starý, nemocný a bolavý, očekáváte nějaký vděk za to, že si ho necháte doma, jste úplně mimo. Je to prostě každodenní dřina, kdy se pomalu nemůžete hnout ze čtyř stěn, kde bydlíte. Obdivuji ty, co to zvládají, ale ne každý má takové schopnosti, znalosti a čas.

Také ne všichni rodiče byli ideálními rodiči a přesunout si je do svého bydlení, poté jak se oni zachovali k vám, se vám nemusí chtít.

Většinou jsou proti umístění ti, co se bojí, co by tomu řeklo okolí a pak často synové rodičů, protože o rodiče je pak stejně nucena starat se jejich partnerka a oni s péčí přijdou do styku minimálně. Veškerá zátěž tak padá na partnerku a je to opravdu extrémní zátěž.

Tímto samozřejmě smekám před zdravotnickým personálem v těchto zařízeních, tedy těmi, kteří i přes všechnu námahu a komplikace, se na své svěřence stále usmívají a snaží se jim jejich pobyty zpříjemnit. Tedy ošetřovatele, sestry, lékaře srdcem i duší. A nesmíme zapomenout na další personál v těchto zařízeních, jichž jsou nedílnou součástí. Tímto jim obrovský dík.

Při dlouhodobém nepříznivém vážném zdravotním stavu, kdy vám doktor vydá potvrzení, že pacient potřebuje 24hodinovou lékařskou péči, si zažádejte o místo v Léčebně dlouhodobě neschopných (LDN). Zde je problém, že lékař v LDN musí u pojišťovny zdravotní stav nemocného po 3 měsících obhajovat a pokud by se zlepšil natolik, že by bylo možné vrátit ho do péče rodiny, tak se to stane. Takže je to dočasná pomoc, pokud si tedy nejste jistí, že stav vašeho rodiče už je v nezvratném stavu.

Pro starší rodiče, kteří mají výpadky paměti, nebo jiná větší zdravotní omezení či demenci, jsou určeny Domovy se zvláštním režimem. Zde je zdravotní personál a dochází sem lékař, kvůli lékům a kontrole stavu pacientů.

A pak jsou tu pacienti s drobnými zdravotními problémy, kteří se o sebe mohou částečně postarat, ale nechcete je nechávat v bytě bez kontroly. Pro takové klienty je Domov pro seniory, kde také disponují ošetřovatelským personálem.

Zda umístit rodiče do domova pro seniory nebo do domova se zvláštním režimem se poraďte se sociálním pracovníkem, který když zavoláte do jednotlivých zařízení, vám vždy ochotně poradí. Stav a umístění budete také určitě konzultovat s ošetřujícím lékařem vašeho rodiče.

A pak jsou tu rodiče, kteří jsou dostatečně aktivní, ale nechcete je nechávat samotné, zde postačí dům s pečovatelskou službou. Zde si může rodič objednat obědy nebo umytí oken, či uklizení bytu, případně kadeřnici, pedikérku.

Pokud je váš rodič z důvodu špatného zdravotního stavu již umístěn v LDN v nemocnici, obraťte se na sociálního pracovníka v nemocnici, který vám s umístěním rodiče a výběrem zařízení poradí.

Až budete zařízení vybírat. Zeptejte se v okolí, jaké mají zkušenosti s jednotlivými zařízeními a jestli si je rodiny chválí. Také se ptejte na cenu zařízení, které se bude hradit z důchodu rodiče. Není problém se domluvit v jednotlivých zařízeních se sociálním pracovníkem na prohlídce.

Na cenu se bez obav můžete už při prvním telefonickém rozhovoru rovnou zeptat i sociálního pracovníka, abyste věděli, zda si dané zařízení můžete dovolit.

Zde je o něco lepší orientovat se na neziskové organizace než na soukromá nebo městská zařízení. Neziskové organizace dostávají ve výši míře dotace a mají i daňové úlevy, které jim umožňují mít nižší pobytové sazby. Přesto i mnoho soukromých zařízení mají ceny dostupné a ve výši důchodu vašich rodičů.

Je dobré myslet na vše s předstihem. Protože domovy pro seniory i se zvláštním režimem, mají obvykle rok až rok a půl čekací lhůty. Volná místa ihned mají obvykle pouze ty luxusnější zařízení.

Žádosti si podávejte ve více zařízeních a můžete s předstihem, i když si nejste jisti, že rodiče zrovna v tomto roce budete umisťovat. Když na vás dojde v pořadníku řada, můžete se sociálním pracovníkem domluvit, aby vzal dalšího žadatele v řadě, že prozatím si ještě nějaký čas rodiče ještě neumístíte.

Pozor není možné umístit rodiče proti jeho vůli, je proto dobré s ním komunikovat a vše mu vysvětlit. V případě pacientů, kteří již nežijí v realitě, můžete požádat zbavení svéprávnosti nebo budete nuceni rozhodnout za rodiče.

Známí zmatené babičce, která nechtěla do takového zařízení, sdělili, že jede na rekreaci a ona si pochvalovala, jak se o ní na té rekreaci starají a jak je tam hezky. Nikdy nepřišla na to, že je v domově pro seniory.

Určitě budete klidnější, když budete vědět, že rodič je v dobrých a odborných rukou.

A poslední věc. Pokud jste větší rodina, udělejte si rozpis služeb a pravidelně rodiči volejte a navštěvujte ho, ať se necítí sám. Může mít chvíli pocit, že jste se ho chtěli zbavit, ale vysvětlete mu, že mu chcete pomoct. A že v domově pro seniory nebude sám, protože může dělat různé aktivity s ostatními seniory. Osamělost je tím nejhorším pocitem pro staré lidi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz