Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak žít se závislým partnerem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: artbykleiton/pixabay

Druhy a typy závislostí jsou různé, všechny ale nějakým způsobem zasahují partnerský život. Dá se vůbec žít se závislým partnerem?

Článek

Spotřeba alkoholu je v České republice celkem rekordní, a tak se málokdo nesetkal se závislostí. K tomu přidejme moderní závislost na telefonu, který je neustále po ruce.

Můžete buď potkat partnera, který se v počátcích tváří jako, že pro něj alkohol není zas tak důležitý, anebo může přijít situace, kterou partner začne řešit alkoholem a prostě se v něm utopí.

Někteří lidé chodí do hospody jen jednou týdně a opijí se, jak se říká do mrtě. Ačkoliv chodí jednou týdně a vypadá to, že na tom nic není, s věkem to tělo a mozek mohou přestat zvládat a začnou se i u tohoto člověka projevovat výkyvy a změny nálad. S tím, že samozřejmě obyčejně jsou tito lidé přesvědčení, že se nic zvláštního neděje a mají vše pod kontrolou.

Tuhle změnu opravdu pocítí a začne první vnímat rodina - partner a bohužel i děti.

Pokud váš partner začal pít později, z důvodu, že nezvládá nějakou psychickou zátěž, bylo by dobré si s ním promluvit a požádat ho, aby vyhledal odborníka. Nedávejte do vět slovíčko ty, ihned by se začal podvědomě bránit. Vyjádřete mu, jak to cítíte vy, jak se cítíte, když na vás křičí, případně že i děti z něj začínají mít strach, pokud je to pravda. Nevydírejte, ale dejte partnerovi najevo, že takhle žít nechcete a nebudete, kvůli sobě a ani kvůli dětem.

Ačkoliv se vám to možná zdá přehnané, léčebna by byla vhodná. Vy nejste odborník a tam je pod dohledem lékařů a psychologů, případně psychiatrů, kteří se budou snažit mu nejen pomoct přestat pít, ale i najít cestu jak vyřešit problémy s tím související a najít konkrétní příčiny a kořeny pití vašeho partnera a cestu, jak se tomu postavit. Minimálně mu vysvětlí, že jeho mozek se dostává do chemické nerovnováhy, kterou nelze ukočírovat.

Tím, že „jen“ přestane pít, nezmizí důvod proč pije.

Pozdní řešení takových rodinných problémů, má pak za následek situace, kdy je jeden partner druhým napaden, nebo zabit a případně na to doplatí bohužel i děti…

Nesnažte se partnera zachraňovat, pokud bude jen slibovat nebo tvrdit, že žádný problém nemá, nebude mít smysl ho přesvědčovat. Zachraňte aspoň normální život svůj a svých dětí a žijte bez něho. Po nějaké době totiž zjistíte, že žijete jen ze slibů a neděje se nic konkrétního, nic se nemění, jste v neustálém kruhu. Nevěřte na plané sliby, sledujte chování a reálné změny.

A co se u vás může změnit? Partner bude klidnější, nebude křičet a trpět výkyvy nálad, bude trpělivější. Nebude tak unavený. Místo odpočívání po propité noci, se s vámi půjde projít. Pomůže vám s domácností, nákupem nebo s dětmi. Bude vás více vnímat. Prostě budete žít normální život, který se ale se závislým člověkem, pokud vy závislý nejste, žít nejde…

Jste partner, a když jste do dobrovolně vztahu vstupovali, chtěli jste žít takhle? Stejně tak můžete odejít. Nehrajte si na spasitele, nezmění se kvůli vám, musí se změnit kvůli sobě, protože jinak vás nečeká nic jiného než utrpení, aniž byste byli viníkem…V lepším případě jen vás, v horším i děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz