Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Zklamání a bolest jsou obrovské dary, které nám ukazují cestu …

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: REFLEX_PRODUCTION/Pixabay

Váš vztah ani partner nejsou takové jaké jste si představovala a přála na počátku. Přesto stále nacházíte tisíc důvodů proč zůstávat a neodcházet.

Článek

Můžete spolu být i několik let a lidé se prostě mění. A nebo jste jen idealista, který neustále dokola přehlížel a omlouval chyby partnera, pro které by ho už většina jiných partnerek dávno opustila.

Jen vy víte, jaká je mez, kterou nechcete, aby váš partner překračoval a jaké chování chcete tolerovat. Přesto, že to úplně jasně víte, často se stává, že partnera omlouváte nebo mu několikrát za sebou odpustíte i věci, které víte, že byste odpouštět neměla.

Nejde o to se pomstít partnerovi. Jde o to, jestli vám jeho chování ničí vztah, sebedůvěru, sebevědomí. Nemluvě o tom, že vztah by vám měl dávat energii, ne způsobovat, že se v něm trápíte a neustále přemýšlíte, jestli nemáte odejít a jestli má smysl vůbec s vaším partnerem zůstávat.

Přitom víte, že tam někde venku, jsou i jiní lidé. Lidé, kteří jsou víc jako vy. Mozek vás sice straší, že další partner může být stejný nebo horší než tento. Ale výběr nového partnera je jen a jen na vás, a i kdyby se nepovedlo, maximálně půjdete o dům dál. Ale pořád tu bude ta naděje, že potkáte někoho, s kým bude vztah radost a né trápení.

Někoho, komu budete moct opět věřit, protože víte, že vám nenapovídal za ta léta tisíce lží, a kdo u vás bude mít čistý štít, protože vás nepodvedl. Někoho, kdo vám bude pomáhat a nebude vás trápit nebo vám ubližovat. Kdo na vás nebude zvyšovat hlas, ale bude si vás vážit. Někoho, kdo nebude chtít riskovat, že vás ztratí.

Člověk, který vás bude brát takovou, s jakou se s vámi právě seznámil, takže vám nebude říkat, že před osmi lety jste byla hubenější.

Ano, všichni stárneme a pokud nejste nejmladší, ani váš partner už zpravidla určitě nevypadá jako před osmi lety. Pravděpodobně přibral, možná mu ubylo vlasů, možná taky zešedivěl. Pokud je to ten správný partner, tak je rád, že prostě stárnete s ním. Pokud vám to vyčítá a sám se v zrcadle nevidí, pak je to samolibý hlupák.

Jestli jste ten, kdo hledá pravdu a lásku, nevyčítejte si jak jste hloupí, zkuste najít někoho, kdo je stejný jako vy. Ve starším věku už nehledáte krásu, ale úsměv, pozorumění, lásku a člověka jehož slovům můžete věřit. Takoví lidé sice nejsou na každém rohu, ale určitě existují…

A každý pohár jednoho dne přeteče. Pokud máte partnera, který to podceňuje a myslí si, jak je chytrý, jak to hraje na obě strany, když vás podvádí. A má vše včetně vzrušení i servisu doma, zatímco vám ukrajuje ze společného času, peněz, ale hlavně důvěry, riskuje ztrátu vztahu a lže vám do očí. Může jednoho dne zjistit, jak hloupý byl, když přišel o někoho, kdo za ním stál a on mu mohl věřit, ale tou dobou může být už pozdě. Nikdo se nenechá trápit a podvádět donekonečna, proto existuje zklamání a bolest, abychom odešli a bylo to tak, jak to má být. Vašeho partnera zřejmě nepoučí nic jiného než lekce od života.

První krok je uvědomit a přiznat si, že takový vztah a takového partnera opravdu vedle sebe nechci. A že pravděpodobně i samota je lepší…

Horší už to nebude, někde vás tam čeká člověk, který vás stokrát nezklamal, to jste v první řadě vy a v další zřejmě někdo lepší než váš současný partner.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz