Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Proč je tak těžké odejít nebo něco změnit ve vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ahmadreza89/pixabay

Jste dlouhodobě nespokojení ve svém vztahu, ale přesto se prostě neseberete a neodejdete. Proč je to tak složité?

Článek

Bohužel změny nejsou zrovna oblíbenou činností u většiny lidí. Kdykoliv se v práci nebo v životě objeví nějaká zásadní změna, většina lidí bývá rozladěna. Je to proto, že mozek musí řešit něco, na co nemá odpověď a hledat nové cesty. Což nedělá zas tak často a tak rád, není na to zvyklý.

Ironie je, že tak obdivuhodná věc jako je mozek, se často chová jako naprogramovaný počítač. Sáhne po nejbližší zkušenosti nebo řešení, které už použil nebo zná, a které nakonec tak nějak fungovalo a tak se vlastně věci ve vašem životě dějí stále dokola.

Když pomyslíte na rozchod. Váš mozek a tělo okamžitě podvědomě vytáhnou emoce z nějakého hrozného rozchodu, který byl už před sto lety, a po kterém jste se ještě dlouho trápili. Snažíte se proto tyto myšlenky okamžitě překrýt jinými, obvykle to bývají ty nejjednodušší výmluvy a argumenty, po kterých se dá ihned sáhnout. Jako jsou: další partner může být ještě horší; v ostatních vztazích jsou také problémy; můj partner aspoň domů nosí peníze a nebije děti.

Ale je tohle všechno podstatné? Nejpodstatnější je, jestli ve vašem vztahu existují funkční city, jestli se vám v tom vztahu žije dobře, jestli jste funkční pár, který se snaží o to, aby vztah fungoval nebo jestli jste na to sami. Nesrovnávejte svůj vztah s jinými. Přemýšlejte nad sebou, nad svými city a pocity a nad tím, zda jste spokojení.

Žádný vztah není dokonalý a obvykle musíte v něčem ustoupit, v něčem se přizpůsobit, ale musí to tak fungovat na obou stranách.

No a co s tím mozkem. Naučte ho myslet jinak. Naučte ho chodit jinými cestami než na které jste zvyklý. To znamená, učte se nové věci, nabývejte nové zkušenosti, dělejte nové činnosti, které jste dosud nedělali. Ať chceme nebo ne, život je plný změn, a pokud se to naučíme vnímat jako přínos něčeho nového, pak život nebude tak těžký, naopak z každé změny něco vytěžíte. Začněte přemýšlet jinak než většina ostatních lidí. Nic pro vás nebude nemožné.

Navíc mozek by neměl zahálet a tak dělejte nové a neobvyklé věci. V žádném případě nežijte v neustálém stereotypu, změnami mozek naučíte začít chodit neobvyklými, novými cestami a on to začne dělat dokonce rád.

O tom je život, že se učíte a poznáváte nové věci. Né, že chodíte od rána do večera do práce a den za dnem vám ubývají dny vašeho života… Žijte. Neplňte sny jiných, ale své.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz