Hlavní obsah

Stádový pud aneb jak jsme žili za Covidu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková

Sezóna okurek a dovolených pomalu končí, válka na Ukrajině už taky není mediálním trhákem, tak nám opět nabírá na síle náš starý známý nesmrtelný Covid. Také přidám pár postřehů a názorů na toto vděčné a patrně věčné téma.

Článek

Dovolte mi, abych se představila: Jsem zástupcem živočišného druhu „Homo sapiens“ čili člověk rozumný, od počátku doby covidové s přídomkem „antirouškař“. K tomuto vzácnému druhu se řadí i mí blízcí a přátelé. A řeknu Vám, přežít tuto dobu temna nebylo pro nás jakožto logicky uvažující tvory vůbec jednoduché.
Přiznávám, jednomu jedinému opatření jsem se podvolila: nechala jsem se opíchat, abych si mohla z tohoto absurdistánu na chvíli odskočit do „Země krále Miroslava“ na Arabský poloostrov. Ano, na jiný kontinent jsme mohli vycestovat naprosto legálně, ale na babiččin hrob do sousední vesnice mě ochrana okresních hranic nepustila! Chceš na výlet po vlastech českých? Pak jedině do narvaného super či hypermarketu. Jo a ke kadeřnici by se ti zachtělo? To máš smůlu, jedině že by ses nechala ostříhat „na pejska“. Místo toho můžeš na procházku do nejbližšího lesa, samozřejmě ve svém okrese. A hlavně nezapomenout náhubek, co kdyby ode mne lišky, co tu dávají dobrou noc, chytly vzteklinu….
Zajisté jste viděli kultovní film pro pamětníky „Král Šumavy“. Já též a tenkrát by mě ani ve snu nenapadlo, že budeme ve dvacátých letech 21. století ilegálně překračovat hranice rádoby demokratické země do sousedního státu Evropské unie, abychom se viděli se svojí rodinou.
A co teprve chudáci děti! Počáteční euforie z online výuky vyprchala jako bublinky ze šampáňa, neboť i dnešní „digitální“ mládeži chyběl osobní kontakt. Tak se scházely, kde to jen šlo. Obdobně jako štamgasti a zavisláci na pěnivém moku, kteří se pod rouškou tmy tajně vkrádali zadním vchodem do hospody. Jen díky nim řada vesnických hostinců přežila a ty, které neměly zadní vchod, to odnesly stejně jako mnoho venkovských koloniálů. My, odpůrci stádového nakupování a nesmyslných opatření jsme pořádali výpravy za hranice všedních dnů covidových do polských obchůdků pod heslem: „Mobil nechte doma aneb ani Google nás nenajde.“
Vy, kdož jste stejného ražení, mi jistě dáte za pravdu, že doba covidová byla plná absurdit a popisovat je všechny, by vydalo na román. Moji přátelé v cizině nad nimi jen nevěřícně kroutili hlavou: „Oni Vám zakázali zpívat? Jako v Půlnočním království?“ Vidíte, Pyšná princezna je známá po celém světě!
Já měla vlastně štěstí, po celou inkriminovanou dobu jsem chodila do práce stejně jako moji blízcí a byla v každodenním kontaktu s mnoha desítkami klientů. A jestli někdo z rodiny a přátel touto zákeřnou chorobou onemocněl, tak o tom neví. Přátelé, kteří pracují v mezinárodní přepravě, létali v tomto období po celém světě, dokonce i do Číny. Vozili odtamtud tisíce tun roušek, dalších „ochranných“ nesmyslů a testů za miliardy, ale Covid si nepřivezl nikdo. Tak kdepak asi byl? V …… Ano, to jsem chtěla napsat, ale vezmu to z druhého konce. Jestlipak víte, co je to psychosomatika? Zjednodušeně řečeno věda – část medicíny, která říká, že původ všech nemocí je v hlavě (psyché = duše, soma = tělo), což se potvrdilo. Na nás, antirouškaře nahlížel zbytek populace jako na vyvrhele a pořádal na nás hony, aby se posléze dověděl přímo od Světové zdravotnické organizace, že nejlépe z tohoto covidového blázince vyšlo Švédsko, které nepřijalo žádná nesmyslná logiku popírající opatření a vše nechalo na svobodné vůli občanů.
Tak příště vážení přenechte stádový pud ovcím a vzpomeňte, že jste zástupci živočišného druhu Homo sapiens.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz