Hlavní obsah

Nespravedlnost? Majitelé aut s ukrajinskou RZ nemusí za registraci auta platit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Smékal

Od ledna 2024 bude muset být každé ukrajinské vozidlo provozované na území ČR zapsáno v evidenci ukrajinských vozidel. Žádná STK, žádné poplatky za registraci. Není to fér, reagují čeští řidiči.

Článek

Podle webu českého ministerstva dopravy musí být ten, kdo provozuje na území ČR motorové vozidlo s ukrajinskou poznávací značkou, zapsán v evidenci ukrajinských vozidel, a to nejpozději do 7 dnů od udělení dočasné ochrany nebo víza za účelem strpění. Toto opatření začíná platit od 1. ledna 2024. U vozidel, která se už nyní pohybují na území ČR, platí tato povinnost od 01.10.2023 do 31.12.2023. Tato podmínka se nevztahuje na mezinárodní provoz.

Platit by měli

Sice to trvalo skoro dva roky, ale hurá. Opatřením se vyřeší mnoho problémů, které mohly s v podstatě „anonymními“ vozy vznikat. Jenže i přes skutečnost, že drtivá většina ukrajinských aut na českých silnicích spadá do kategorie střední a vyšší třídy, a nezdá se, že by je řídili utečenci, kteří se přes hranice dostali pouze s igelitovou taškou a dítětem v náručí, nemusí tito majitelé vozů značek BMW, Lexus, Mercedes, Audi, Volvo, atd… platit za registraci ani korunu. V internetových diskuzích na to poukazují tisíce českých řidičů. Například pod článkem na serveru Novinky.cz jsou podobných komentářů stovky.

Proč nemusí mít kontrolu STK?

Asi větším problémem však podle diskutujících je ta skutečnost, že součástí registrace není povinná kontrola auta na stanici technické kontroly. Například luboš Brož v ve svém komentáři píše: „Také nechápu, proč registrace má být zdarma. Bude to dělat úředník po pracovní době a zdarma, nebo v pracovní době a za mzdu? Každý úkon na jakémkoliv úřadě je zpoplatněn, tak proč tento ne? O STK ani nemluvím. Pokud jezdí po komunikaci tak ji má mít každý.

Pokuta až 30 tisíc korun

Od ledna 2024 tak bude řízení ukrajinského vozidla bez řádné evidence provozovatele v ČR přestupkem, kdy lze uložit pokutu až do výše 30 tisíc korun. Vozidla však budou mít stále ukrajinskou značku, pojištění se tedy tato úprava nedotkne. Vozidla budou muset být i nadále pojištěna na Ukrajině.

Zdroje: www.testyojetin.cz; www.novinky.cz; www.mdcr.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz