Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Hrozí, že se na trh s ojetinami dostanou zaplavené vozy. Jak takové auto poznat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00 s využitím umělé inteligence Dall-E

Zatopené vozy

Současné deštivé počasí nehrozí pouze okamžitými majetkovými škodami. Některé škody se mohou projevit až po několika týdnech nebo měsících. Týká se to především zatopených aut. Ta se totiž mohou za pár týdnů dostat na trh ojetin.

Článek

V posledních dnech se Česká republika potýká s hrozbou rozsáhlých povodní, které zasáhly řadu regionů. Silné lijáky způsobily zaplavení mnoha oblastí a prostor, včetně například skladovacích areálů, garáží a parkovacích míst v blízkosti vodních ploch a toků. A právě na takových místech může dojít k zaplavení aut.

A protože se to dělo i v minulosti, není důvod se domnívat, že se to nemůže stát i letos. Co? To, že se na trh s ojetinami začnou dostávat zaplavená auta, která jejich původní majitelé nějak vysušili, zprovoznili a budou se snažit se jich zbavit. A proč je takové auto nebezpečné a jak se před nákupem takového auta chránit? Na to odpovídá odborník z platformy TestyOjetin. O tom, co dalšího při nákupu ojetiny hrozí, pak v podcastu 30 Minut Lajfu hovořil ředitel společnosti Cebia Martin Pajer.

Jaké riziko hrozí u zaplavených aut?

Auta, která byla zaplavena, mohou mít celou řadu technických problémů. Na první pohled nemusí být poškození vodou viditelné, ale následky zatopení se často projeví postupně a mohou být skutečně závažné. A co vše může být vodou poškozeno?

Elektronika a kabeláž

Moderní auta jsou vybavena komplexní elektronikou, která řídí vše. Od motoru až po bezpečnostní prvky, jako jsou třeba airbagy, ESP nebo ABS. Kontakt s vodou však může způsobit zkraty, korozi vedení i kontaktů, krátké spoje, skrytou korozi kabeláže nebo dokonce úplné selhání řídících jednotek, což může vést k nefunkčním bezpečnostním systémům.

Motor a mechanické části

Voda ale může proniknout také do motoru, diferenciálů, převodovky či palivové nádrže. Pokud do motoru vnikne voda, může dojít k hydrostatickému zámku, což v principu znamená, že se motor zastaví a může být nenávratně poškozen. Převodovka a diferenciály, pokud byly zaplaveny, pak mohou vykazovat poškození nebo opotřebení mnohem dříve než by bylo běžné.

Brzdy a podvozek

Zaplavená voda může způsobit korozi brzdového systému a podvozkových částí. Koroze se sice může projevit až po několika měsících, ale její následky jsou často fatální. Selhání brzd je v takovém případě poškození vodou více než pravděpodobné.

Interiér a čalounění

Dlouhodobé vystavení vlhkosti může vést ke vzniku plísní v interiéru. Zvláště čalounění, sedačky a koberce nasají vodu, což způsobuje nepříjemný zápach, a dokonce i zdravotní rizika, pokud se plísně rozšíří. A to nemusela být sedadla nutně pod vodou. Stačí, že byla delší dobu vystavena vysoké vlhkosti. Potahová látka „nasaje“ vlhkost a ta se potom ze sedadel jen velmi těžko dostává.

Jak poznat, že bylo auto zaplaveno?

Odhalit, že bylo auto zaplaveno, může být složité, zejména pokud bylo profesionálně vyčištěno a připraveno k prodeji. Jestliže to je uděláno opravdu profesionálně, má laik jen velmi malou šanci, že takové poškození odhalí. Existuje ale několik klíčových bodů, které by kupující neměli přehlédnout. Mohou totiž poškození vodou docela dobře indikovat.

Zápach vlhkosti

Zatopené auto často zanechává nepříjemný zápach po plísni, vlhkosti nebo zatuchlině, zvláště pokud bylo špatně vyčištěno. Tento zápach může být zakryt osvěžovači vzduchu, ale pokud cítíte přehnanou vůni, měli byste být opatrní.

Známky po vodě

Pečlivě prozkoumejte místa, kde by se voda mohla zachytit – pod koberci, pod sedadly, v odkládacích schránkách nebo v motorovém prostoru. Nánosy bláta, rzi nebo skvrny po vodě jsou jasným signálem, že auto bylo zatopeno. Upřímně je ale třeba poznamenat, že ten, kdo chce zatopení auta utajit, takovou chybu určitě neudělá, aby v autě nechal zbytky bláta.

Elektrické problémy

Zkontrolujte veškeré elektrické systémy, včetně světel, klimatizace, rádia a elektrických oken. Jakékoli nesprávné fungování nebo zpožděné reakce mohou být příznakem poškození elektroniky vodou.

Opotřebení a koroze

Kovové části, jako jsou šrouby, panty nebo kovové obložení, mohou vykazovat známky koroze. Pokud zjistíte opotřebení, které neodpovídá stáří a najetým kilometrům auta, mohlo by to naznačovat zatopení.

Historie vozu

Nejspolehlivější způsob, jak zjistit, zda auto nebylo zaplaveno, je prověřit jeho historii. Služby jako Cebia.cz poskytují přehled o minulých nehodách, včetně škod způsobených vodou​. není to ale pochopitelně 100% záruka. Vůz proto vždy důkladně prohlédněte.

Důkladná kontrola u odborníka

Pokud máte jakékoli podezření, nechte auto zkontrolovat odborníkem, nejlépe v nezávislém autoservisu. Profesionální technik bude schopen zjistit skryté vady, které by mohly být přehlédnuty při běžné prohlídce.

Kupujte od prověřených prodejců

Kupujte vozy pouze od důvěryhodných prodejců, kteří poskytují záruky a certifikaci původu vozu. Vyhněte se nákupům od neznámých prodejců nebo překupníků, kteří nemohou doložit kompletní historii vozu.

Současná situace a trh s ojetinami

Levná ojetá auta jsou v Česku dlouhodobě poptávána, a proto někteří nepoctiví prodejci mohou zneužít situace a nabízet zaplavené vozy. Proto je nyní důležité, více než kdy jindy, být při nákupu ojetého vozu obezřetný a důkladně prověřit každý detail, než se rozhodnete k nákupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz