Hlavní obsah
Finance

Vyplatí se vám ještě za takovou mzdu pracovat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: StockSnap/pixabay

V poslední době jsem si všimla, že některým ženám, i když jsou samoživitelky, je jedno, že přijdou o práci. Před koncem pracovního poměru na dobu určitou onemocní a pak marodí tak nejdéle, jak to jde.

Článek

Zaměstnavatelé si zvykli navyšovat mzdy jednou za rok s rozhodnutím vlády, která se v navyšování zrovna nepřetrhne a ještě hodlá v minimálních úrovních mezd dělat změny.

Skokový nárůst cen, nákladů a pohonných hmot najednou však způsobil okamžitou škodu v peněženkách domácností, kterou nejvíce pociťují nízkopříjmový občané, tedy lidi na základních pozicích nebo pečující o nemocné, samoživitelky, případně lidé v exekucích či insolvencích, kterým v průběhu roku nikdo nezvedl částku, ze které by mohli žít, ve většině podniků se nezvedly ani mzdy. Určitě i mnozí důchodci. Počet lidí na pokraji chudoby se postupně zvyšuje.

Samozřejmě je mi jasné, že z mezd pro základní pozice se sotva dá vyžít, a že zákonem stanovená minimální mzda 19700 Kč hrubého je úplný nesmysl, se kterým by nikdo z nás nevyžil…

Vláda nás sice usilovně vysílá na pracák pro dávky, což bych v takovou chvíli využila, ale pořád to není o důstojném životě. Je to méně než z ruky do huby. A já stále zastávám názor, že pokud někdo pracuje na jakékoliv pozici měl by ze mzdy za svou práci důstojně vyžít bez chození na pracák.

Každopádně si pro jistotu můžete na kalkulačkách na internetu spočítat, zda nemáte nárok na přídavek na dítě, na příspěvek na bydlení nebo příspěvek na živobytí.

Mnozí v příhraničí už vzdali dělat v Čechách za takové mizerné peníze a odešli pracovat do států, které mají poblíž. Nesporné výhody, co se týče výše mzdy, u mnoha firem či agentur příspěvek na dojíždění, nesrovnatelný příspěvek na dítě v Německu, pravidelné zvedání mezd nebo půlroční a roční odměny, které u nás také mnozí zaměstnavatelé nevyplácí nebo v minimální výši. Každopádně průběžné navýšení mzdy, o které si vůbec nemusíte říkat, vždy potěší…

Jak moc reálná je čistá minimální mzda 18415 Kč s jedním dítětem v dnešní době? Když vezmu náš kraj a budu hodná a odečtu nájem 9100 Kč, elektřinu a plyn 1400 Kč, telefon, který má dnes kdekdo a budu brát, že nabíjí za 250 Kč. Zbývá jí 7665 Kč na 31 dní, tj. 247 Kč na den na ošacení, hygienu a jídlo pro 2 lidi, to absolutně není reálné, to jí k obědu rohlík a zapíjí to vodou z vodovodu. A to se takový člověk ještě musí do práce dopravovat pěšky…

Když budu hodná a vezmu v úvahu náš sociální systém. Přičtu přídavek na dítě 1470 Kč, příspěvek na bydlení 4799 Kč a 2713 na živobytí. Dostanu se k částce 16647 Kč, což je stále 269 Kč na den na osobu na ošacení, hygienu a jídlo a to asi opravdu pořád nelze. Máte pocit, že celodenní jídlo pro dítě stojí 269 Kč, opravdu? A to nemluvím o tom, že by to dítě mělo chodit na nějaké kroužky a pokud máte pořídit třeba brýle nebo oblečení, jste úplně v pasti.

Zaměstnavatelé by se měli zaměřit na to, z čeho opravdu musí žít jejich zaměstnanci, především na základních pozicích. Zároveň jim, ale přece musí být jasné, že pokud se jídlo zvedlo o 30 %, vychází se mzdou těžko už i střední třída. Motivace k práci, ve výsledku vlastně za menší peníze než předtím a navíc s pocitem, že na to zaměstnavatel úplně kašle a naprosto dělá, že to nevidí, rychle mizí.

Už jsem zahlédla první vlaštovku, člověka, který nikdy nebyl v exekuci, ale teď se do ní dostal, protože s dosavadním příjmem už prostě nejde vyjít. Zatím si lidé berou zálohy, půjčují si vzájemně v rodinách a nebo si berou malé půjčky na zaplácnutí chybějících částek před výplatou, ale to nejde donekonečna. Pokud nedostanou vyšší mzdu, dopadnou tak nakonec také.

Evropská unie chce, aby se počet dlužníků snižoval, my ale půjdeme opačným směrem. Vy co čekáte na pomoc od vlády, zapomeňte, že vláda existuje a jděte si pro zvýšení mezd ke svému zaměstnavateli nebo změňte práci. Do kdy chcete čekat na změnu zvenku, dokud nebude pozdě?

Když z provozu odejde jedna základní pozice za druhou, zaměstnavatelům dojde, že prostě navýšit mzdy musí, protože bez základních pozic firmy nemohou existovat. To vy jim vyděláváte peníze, a to za to, abyste žili od měsíce k měsíci?

Pokud pracujete, abyste žili a nežijete jenom proto, abyste pracovali, ozývejte se a hledejte něco lepšího. Nakonec stejně všichni budou muset.. Navíc, když si přijde o zvýšení říct 10 lidí, zní to jinak než když přijde jen jeden… Možná si to pak váš zaměstnavatel bude muset přiznat a něco pro ty, co mu vydělávají peníze udělat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz