Hlavní obsah
Lidé a společnost

Alex Röhrich: Informace z médií si neověřují ani vysokoškolsky vzdělaní lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 30 Minut Lajfu

Alex Röhrich

O krásách a zajímavostech českého jazyka dokáže mluvit tak, že ho vydržíte poslouchat hodiny. Ví, proč mluvíme sprostě, proč vydržíme větší bolest, když si pořádně zanadáváme i to, jaké je nejdelší české slovo. Které navíc prý není vůbec zbytečné

Článek

Alex Röhrich je uznávaný bohemista, který působí nejen na Karlově univerzitě v Praze, ale také na Technické univerzitě v Liberci. Češtinu si zamiloval už na gymnáziu a miluje ji dodnes. Dokáže skvěle vysvětlit, proč často říkáme „dobrej“ místo „dobrý“, proč do češtiny vstupují anglicismy a jaký vliv na kvalitu obsahu, nejen ve veřejném prostoru, bude mít v blízké budoucnosti umělá inteligence.

Vysvětlí i rozdíl mezi spisovnou a hovorovou češtinou a to, proč se hovorová čeština dostává i do médií veřejné služby. Dozvíte se, že jako spisovná čeština se bere starší varianta a jako ta nespisovná varianta mladší. Zároveň prozradí, že verbální projev jednoho z vrcholných českých politiků ho až fyzicky bolela.

Co v rozhovoru, mimo jiné, zaznělo?

Budou studenti podvádět a využívat pro vypracování seminárních a diplomových prací umělou inteligenci, Dá se s tím bojovat, nebo to budeme muset akceptovat? Bude se v dalších pár letech ještě vůbec číst, nebo se konzumace obsahu bude odehrávat scrollováním na displejích mobilních telefonů a tabletů. A proč do češtiny, která má ve svém rejstříku tolik sprostých slov, přebíráme ještě sprostá slova z angličtiny? Je slovní spojení „je to v shitu“ méně sprosté než klasické „je to v pr****“?

Časová osa rozhovoru:

3:30 - Jak jsou na tom Češi s češtinou

5:40 - Proč radši říkáme „dobrej“

9:00 - Prohřešky uživatelů českého jazyka + vulgarismy

19:00 - Proč si čeština pomáhá převzatými vulgarismy z angličtiny

24:30 - Nejdelší české slovo

29:50 - Využívání umělé inteligence při tvorbě obsahu

45:00 - Sociální sítě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz