Hlavní obsah
Sport

Jan Povýšil: Někdy se prožíváme až moc a lidi fakt řeší úplný kraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 30 Minut Lajfu

Jan Povýšil

Jan Povýšil je pětinásobný paralympijský medailista v plavání. Tvrdí, že i přes zdravotní handicap je jeho život úplně stejný jako život kohokoliv jiného. Údajně snad jen trochu dražší, protože všude jezdí autem.

Článek

V patnácti letech byl nadějným sportovcem. Hrál vodní pólo a pozemní hokej. Pak ale přišel školní výlet do Itálie, kde si na vodní atrakci poranil krční obratel a zůstal na vozíku. V patnácti letech by to mentálně „skolilo“ kdejakého teenagera. Honza však už další rok získal čtvrté místo na mistrovství světa v plavání a v roce 2000 získal na paralympiádě v Sydney bronzovou olympijskou medaili. K té přidal ještě další tři z paralympiády v Pekingu a další z paralympiády v Londýně. Pyšní se také zlatou medailí z mistrovství světa v Mexiko City v plavání na 50 m volným způsobem.

Po skončení sportovní kariéry se dal na novinařinu a fotografování. Pracoval jako redaktor na Primě, aby se následně přesunul do České televize, kde bude čelit novým profesním výzvám. V brzké době ho ale čeká ještě jedna velká sportovní výzva. Jaká? Poslechněte si v podcastu 30 Minut Lajfu, na co se Honza chystá, jak se připravuje a jaké ho to stojí úsilí

Co v rozhovoru, mimo jiné, zaznělo?

Třeba to, že se česká veřejnost ve vztahu k hendikepovaným hodně zlepšila, že pokud nepotřebuje přenést přes schody, nebo pomoci vynést těžkou matraci do bytu, není nutné hned k vozíčkáři přiběhnout se slovy „pojď, já ti pomůžu“, nebo také to, že nesouhlasí s tím, aby se na olympiádě objevili ruští sportovci. Zajímavý je i Honzův pohled na elektromobilitu, kde mu například chybí dobíjecí stanice s obsluhou

Časová osa rozhovoru

0:47 - Co podle Honzy lidé stále řeší?

6:00 - Hláška „Pojď, já ti pomůžu“

12:00 - Sportovní kariéra

20:00 - Konec sportovní kariéry

31:45 - Plány do budoucna

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz