Hlavní obsah
Umění a zábava

David Polach (J&T Ventures): Pokud nějaký startup tvrdí, že nemá konkurenci, tak to není pravda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 30 Minut Lajfu

David Polach

David Polach je venture kapitálový investor ve skupině J&T. Investuje především do technologických startupů v Česku a v oblasti střední, jižní a východní Evropy včetně Pobaltských států.

Článek

I přes to, že v posledních měsících došlo k určitému ochlazení investorského apetitu, a snížil se i počet nově vznikajících startupů, nemají v J&T o zajímavé projekty nouzi. Ročně totiž evidují až 2 tisíce žádostí o investici.

S Davidem jsme v rozhovoru otevřeli témata, která by mohla zajímat každého startupistu. Zazněly proto otázky typu: „Jaké jsou nejčastější chyby a očekávání founderů? Lze digitalizovat každý obor a může získat venture kapitálovou investici například nově vznikající zoo? Jaký je rozdíl mezi americkým a českým startupem? Umí Češi svůj, mnohdy geniální, nápad dostat na trh? A co očekávají zakladatelé od investora, kromě jeho peněz?

Co v rozhovoru, mimo jiné, zaznělo?

V rozhovoru David například nastínil, jak je to s neúspěšnými investicemi. Přiblížil metodiku, jak ohodnotit začínající startup a nenechal si pro sebe ani to, jaké kuriózní podnikatelské projekty mu lidé posílají. Prozradil nám svůj pohled na oblast digitální medicíny a také to, že z pohledu investora nemá nápad až takovou hodnotu. Klíčovým faktorem, kromě ekonomických ukazatelů, je pro něj totiž osobnost zakladatele.

Časová osa

0:40 - Co je to Startup

4:30 - Lze digitalizoval jakýkoli obor?

8:00 - Je důležitější nápad nebo osoba zakladatele?

12:20 - Jak u projektu nastavit valuaci

19:15 - Největší chyba v pitch decku

33:30 - Startupy a česká legislativa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz