Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dominik Hašek: NHL a WTA by měly zaplatit Ukrajině miliardy dolarů jako odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 30 Minut Lajfu

Dominik Hašek

Dominik Hašek. Hokejový brankář, který svými bravurními zákroky přiváděl soupeře doslova k šílenství. Strůjce českého vítězství na olympijském turnaji století v japonském Naganu a držitel tří Stanley Cupů a Vezina Trophy.

Článek

Je to ale také člověk, kterého nenechává chladným současná ekonomická a politická situace. Člověk, který se domnívá, že organizace jako NHL a WTA by měly Ukrajině zaplatit milióny dolarů za to, že umožňují ruským sportovcům účast ve svých soutěžích a turnajích.

Hokej začal hrát v šesti letech v rodných Pardubicích, v 16 letech si za tým Tesla Pardubice poprvé zachytal v nejvyšší československé lize. Ve svých 18 se stal nejmladším reprezentačním brankářem v historii Československa. V draftu NHL roku 1983 byl vybrán na celkově 199. pozici týmem Chicago Blackhawks. Tam odešel v roce 1990 a po vlažných začátcích se mu začalo skvěle dařit, což vyústilo v roce 1992 v přestup do týmu Buffalo Sabres, kde zůstal až do roku 2021. Mezitím získal zlato na olympiádě v Naganu a lidé ho na pražském Staroměstském náměstí vítali skandováním „Hašek na Hrad“. Sám Hašek kandidaturu na prezidenta nevylučuje, v příštím roce se chce ale ucházet o senátorské křeslo.

Co v rozhovoru, mimo jiné, zaznělo?

Třeba to, že utekl z vojny, aby mohl v listopadu 1989 zažít revoluční atmosféru v Praze, že Pardubice dostaly za jeho přestup přibližně 200 tisíc dolarů a že začátky v NHL nebyly úplně hvězdné. Prozradil také, jaký tip má na nadcházející hokejové mistrovství světa v hokeji v Česku, co ho aktuálně nejvíce naplňuje a co se stalo, když v Evropském parlamentu představil svoji vizi zákazu účasti ruských sportovců na mezinárodních akcích.

Časová osa rozhovoru:

0:30 - Listopad 1989, Nagano, NHL

13:20 - Jaké hodnoty vytvářejí hokejisté v Rusku

20:20 - Kritika české vlády

26:00 - Jakou formou by měl ruský občan odsoudit válku

34:10 - Politický azyl

41:30 - Čeští hokejisté v KHL

49:55 - MS v hokeji 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz